ANALIZA POSLOVANJA

Što se to događa? Klaru prošle godine napustio svaki deseti radnik

Objavljeno, 22. veljače 2021. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA
AUTOR
Robert Mihaljević

Zagrebačke pekarne Klara ostvarile su prošle godine 214 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je 13 posto više nego godinu ranije.

Neto dobit istodobno je iznosila blizu 39 milijuna kuna i bila je gotovo 40 puta veća nego tijekom nepandemijske 2019. godine. No, rast prihoda i dobiti posljedica je, prije svega, jednokratne prodaje imovine lani, a ne poslovanja.

Klara je tijekom prošle godine ostala bez čak 10 posto radnika. Godinu ranije imala ih je oko 590, a protekle godine u prosjeku nešto malo više od 520. Zbog čega se to dogodilo?

“Smanjenje i optimizacija proizvodnje te nedostatak radnika tražene kvalifikacije i utjecaj pandemije Covida na cjelokupno poslovanje”, tumače u upravi Klare.

Zato je i za neto plaće prošle godine izdvojeno oko 31 milijun kuna, što je čak 12 posto manje nego godinu ranije. Prosječna neto plaća u Klari, tako, iznosi oko 4900 kuna.

Klara je većinski vlasnik tvrtke Prehrana trgovina Zagreb i projektnog ureda Desortis. Konsolidirani prihodi grupe veći su od 400 milijuna kuna.

Klaru kontroliraju najveći dioničari: poduzetnica Dragica Plodinec s 25 posto udjela, poduzeće Plodinec d.o.o s 20 posto, HOK osiguranje sa 17,6 posto i sisačka tvrtka Mlin i pekare s oko 15,6 posto dionica.

Na pekarskom tržištu u Hrvatskoj najveći su igrači Mlinar, Pan pek, Klara te Mlin i pekare. Mlinar i Pan pek više nisu u hrvatskim rukama.


Tagovi: KLARA PEKARNE PLAćA RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO