VIŠE OD POLOVICE PROMETA

Što se to događa? Dok ostale dionice na burzi padaju, Podravkina raste

Objavljeno, 21. rujna 2021. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Više od polovice ukupnog prometa vlasničkim vrjednosnim papirima na Zagrebačkoj burzi u protekla tri radna dana ostvarila je dionica koprivničke Podravke.

Ukupan promet na burzi u četvrtak, petak i ponedjeljak bio je 50,5 milijuna kuna, a samo na dionicama Podravke ostvareno je trgovanje teško 26,3 milijuna kuna. Podravka je očito opet u fokusu investitora, premda nije poznat jasan razlog zbog čega je to tako.

Burzovni indeks Crobex Zagrebačke burze u ponedjeljak je prilično pao pod utjecajem krize na svjetskim burzama. Pad je iznosio 1,48 posto. Zanimljivo, cjenovno su potonule gotove sve dionice koje su bile u prvih deset po prometu, osim Podravke koja je prkosila tržištu pa je i jučer rasla. Skromnih, ali važnih 0,33 posto.

Na Wall streetu dan je protekao u oštroj korekciji cijena dionica. Pali su svi važniji indeksi najveće svjetske burze vrjednosnih papira, i to u rasponu od 1,7 do čak 2,2 posto. Utorak bi na Zagrebačkoj burzi mogao proteći pod utjecajem tog pada.

Svjetske burze pod snažnim su pritiskom zbog goleme krize koja trese kineskog nekretninskog diva Evergrande. Prema pisanju tamošnjih medija, kineski div svojim je vjerovnicima dužan više od 300 milijardi dolara, a u četvrtak je rok za plaćanja masnih kamata.

Neki analitičari smatraju kako bi slom kompanije Evergrande mogao dovesti do nove svjetske financijske krize koja će se preliti i na druga tržišta. Ovog časa sve su oči uprte u kineske vlasti od kojih Evergrande očekuje spas i pomoć. Kako je došlo do novog nekretninskog balona – teško je reći.


Tagovi: BURZA CROBEX DIONICA PODRAVKA WALL STREET

NEDAVNO OBJAVLJENO