ODBIJEN ZAHTJEV ZA ISTRAGOM

Stjepan Mariji ponudio 500 eura da na sudu svjedoči za njega. Neće za to odgovarati

Objavljeno, 16. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / ILUSTRACIJA / Općinski sud u Koprivnici - fotografija nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

“Dođi svjedočiti, platit ću ti 500 eura i odvest ću te na sud”, bila je Stjepanova ponuda Mariji koju je bio predložio da za njega svjedoči u jednom postupku o obiteljskom nasljedstvu i imovini u okolici Varaždina.

“Stjepan me bez moga znanja predložio za svjedokinju, ali odbila sam. Rekla sam mu da neću ići na sud jer nemam o tome što svjedočiti i ne želim davati nikakve lažne izjave”, očitovala se kasnije o tome Marija.

Marija se, tako, ni kriva ni dužna našla u parničnom postupku koji je Marijana pokrenula protiv Stjepana i njegove supruge “radi utvrđenja ništetnosti ugovora o odricanju od nasljedstva”. Doznavši kakvu je ponudu predložena svjedokinja dobila, Marijana je protiv Stjepana pokrenula progon zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja.

No, Županijski sud u Varaždinu odbio je njezin prijedlog za provođenje istrage protiv Stjepana u kojoj bi se kao svjedokinju saslušalo i Mariju.

“Marijana osporava zakonitost rješenja o odbijanju istrage protiv Stjepana ustrajući u tvrdnji da je on s ciljem da svjedokinju Mariju navede na lažno svjedočenje u parničnom postupku nudio svjedokinji prijevoz do suda i nagradu od 500 eura. Sud, međutim, drži kako je ispravan zaključak suca istrage da iz takvog postupanja osumnjičenika, kako je ono opisano u dopisu predložene svjedokinje Marije, ne proizlazi da ju je Stjepan navodio ili nagovarao na davanje lažnog iskaza. Tim više što je iz Marijinog dopisa sudu vidljivo da je nije ni upoznao sa parničnim postupkom jer ju je bez njezinog znanja predložio za svjedoka”, stoji u rješenju Županijskog suda kojim je odbijena istraga protiv Stjepana.

Sud na koncu zaključuje kako iz dokaza koji su prikupljeni u okviru izvida koje je povodom podnesene kaznene prijave provelo nadležno državno odvjetništvo ne proizlazi postojanje osnovane sumnje da je Stjepan počinio kazneno djelo za koje ga se teretilo.


Tagovi: 500 EURA ISTRAGA SUD SVJEDOKINJA

NEDAVNO OBJAVLJENO