ISPITAN NA 775 ZARAŽENIH

Stižu tabletice protiv Covida, prvi klinički rezultati u liječenju su odlični

Objavljeno, 01. listopada 2021. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Američka kompanija Merck zatražila je od regulatora ranije odobrenje novog lijeka Molnupiravir za liječenje Covida nakon ohrabrujućih studija u kojima je sudjelovalo 775 oboljelih.

Merck je izvijestio kako njihov lijek koji se primjenjuje oralno smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve kod pacijenata kojima je dijagnosticiran Covid-19 za čak 50 posto. Lijek su razvili Merck i Ridgeback Biotherapeutics i što prije žele regulatorima prijaviti zahtjev za odobrenje kako bi ga rizični pacijenti što ranije dobili.

Ispitivanje je obuhvatilo 775 odraslih osoba s blagim do umjerenim simptomima Covida, ali svi su u rizičnim skupinama za razvoj težih simptoma zbog pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Polovica ispitanika je dobila Molnupiravir, a druga polovica placebo.

U placeobo skupini 53 pacijenta su na kraju hospitalizirana te je osmero preminulo. U skupini onih koji su primili Merckov lijek 28 je završilo u bolnici, ali nitko nije umro od posljedica Covida. Neovisni znanstvenici preporučili su da se ispitivanje prekine ranije jer su privremeni rezultati doista ohrabrujući.

Dean Li, Merckov izvršni potpredsjednik za istraživanje i razvoj, izjavio je za američke medije kako je smanjenje hospitalizacije ili smrti za čak 50 posto značajan učinak u liječenju Covida. Inače, Molnupiravir prva je oralna tableta za liječnje Covida, svi dosadašnji davani su intravenozno ili inhalatorom.


Tagovi: COVID LIJEK MERCK

NEDAVNO OBJAVLJENO