ANALIZA ZAVODA ZA MIROVINSKO OSIGURANJE

Stigli novi podaci: raste broj radnika, ali i umirovljenih branitelja

Objavljeno, 08. veljače 2020. Financijer
# Foto: Koprivničko-križevačka županija / Tvornica Eko papir u Goli
AUTOR
Robert Mihaljević

Početkom siječnja u Hrvatskoj je bilo oko 1,55 milijuna radnika, što je otprilike tri posto više nego u istom mjesecu lani.

To se može iščitati iz novog statističkog biltena Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji donosi ukupan broj osiguranika po različitim osnovama koji svaki mjesec iz dohotka uplaćuju doprinos za mirovinsko.

Umirovljenika pak ima nešto više od milijun i manje ih je za oko tisuću nego u siječnju prošle godine. Umirovljenih branitelja je stotinjak više nego lani i danas ih je ukupno oko 71.300 (oko 2100 u BiH).

U Hrvatskoj broj umirovljenih branitelja veći je za 40-ak, a u susjednoj Bosni i Hercegovini za 50-ak u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

VARAŽDIN PREDNJAČI

Broj radnika na sjeveru najviše je skočio u Varaždinskoj županiji, za više od tri posto, i sad je tamo ukupno 66.000 osiguranika. To je, primjerice, dvostruko više nego u koprivničkoj (34.000) i bjelovarskoj (31.500) županiji zajedno.

U Međimurju je oko 41.000 radnika, Zagorju 38.000, a Virovitici 21.000 zaposlenih osiguranika, navodi se u biltenu HZZO-a izdanom u siječnju ove godine.

Broj umirovljenika najviše je smanjen na području Zagorja i Podravine, za po 200-tinjak. U Varaždinu, Bjelovaru i Virovitici otprilike je po stotinu umirovljenika manje nego u lanjskom siječnju.

Izdvojen slučaj u Hrvatskoj je Međimurska županija u kojoj je trend suprotan – tamo broj umirovljenika raste. Prema podacima HZMO-a, u siječnju su imali 24.400 umirovljenika, što je oko 140 više nego lani.


Tagovi: BROJ ZAPOSLENIH HZMO STATISTIKA UMIROVLJENICI

NEDAVNO OBJAVLJENO