ŠIRI SE EPIDEMIJA

Stigla svinjska gripa, svaki četvrti zaraženi ima teške komplikacije

Objavljeno, 10. prosinca 2019. Zdravlje
# Foto: ARHIVA / Ilustracija
AUTOR
Redakcijski tekst

Premda nije laboratorijski potvrđena, gripa se pojavila i na području Koprivnice. Redakciji je poznata najmanje jedna osoba koja ju je već preboljela i vratila se svakodnevnim aktivnostima.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zasad je potvrđeno blizu 300 slučajeva gripe u Hrvatskoj, no pretpostavlja se da je broj oboljelih mnogo veći.

Loša je vijest da je riječ o pandemijskom tipu H1N1, takozvanoj svinjskoj gripi, kod koje su komplikacije češće nego kod drugih tipova.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, za Jutarnji kaže kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.

Draženović navodi kako je kod svakog desetog oboljelog zabilježena upala pluća, a svaki četvrti ima tešku komplikaciju (upala moždane ovojnice, pluća, problemi sa srcem). Oboljelo je i desetak beba.

– Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi.

Taj tip gripe lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda – tumači Draženović za Jutarnji.


Tagovi: EPIDEMIJA GRIPA SVINJSKA GRIPA

NEDAVNO OBJAVLJENO