NEOBIČNA KAZNA TRGOVAČKOM LANCU

Spar kažnjen s 1,3 milijuna kn jer mu je brašno u dućanima bilo prejeftino!

Objavljeno, 08. studenoga 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog “iznimno teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom” kaznila trgovački lanac Spar s čak 1,3 milijuna kuna.

Postupak je pokrenut nakon prijave dobavljača brašna i sumnje u “nametanje nepoštenih trgovačkih praksi prodajom prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od nabavne cijene. O čemu se tu zapravo radi?

Kako je utvrdio AZTN, Spar je tri dana, od 9. do 11. studenoga 2018. godine “krajnjim potrošačima prodavao prehrambeni proizvod brašno po cijeni nižoj od nabavne te time počinio iznimno tešku povredu Zakona”.

“Brašno je u tom razdoblju prodavao krajnjim potrošačima po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene u nabavnom lancu toga proizvoda s porezom na dodanu vrijednost, i to ukupno 271 komada brašna, za koje je izdano 211 računa”, navodi se u rješenju AZTN-a.

Uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povreda za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, Sparu je izrečena upravno–kaznena mjera u visini od 1,3 milijuna kuna.

Pored izricanja upravno-kaznene mjere, Sparu je Agencija izrekla i zabranu svakog daljnjeg postupanja utvrđenog rješenjem, navodi AZTN u ponedjeljak.


Tagovi: AGENCIJA AZTN BRAšNO JEFTINO KAZNA SPAR

NEDAVNO OBJAVLJENO