Špageti i wc papir danas upola jeftiniji. Barilla i Zewa nestaju s polica?

Objavljeno, 17. rujna 2023. Vijesti
# Foto: KTC / ARHIV / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Od ponedjeljka, 18. rujna, stupa na snagu Vladina odluka o najvišim dopuštenim cijenama za ukupno 30 proizvoda.

“Ovom odlukom određuje se najviša razina cijene određenih proizvoda u trgovini na malo radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena.

Donosi se u cilju otklanjanja štetnih posljedica poremećaja na tržištu u pogledu opskrbe potrošača određenim proizvodima u trgovini na malo na području Republike Hrvatske”, navodi se u Vladinoj odluci.

Prema toj odluci, najviše bi od danas trebali pojeftiniti wc papir i riža dugog zrna, po 53 posto. Dalje slijede mliječna čokolada (pojeftinjenje od 48 posto), špageti (44), pelene (42), higijenski ulošci (40), sirup sa šećerom (38) i pasirana rajčica (34 posto).

Ostaje nejasno što će se dogoditi s jakim brendovima čije se cijene osjetno više od onih koje je Vlada propisala kao najviše. Primjerice, Barilla špageti stoje više od 2 eura (500 g.), a Vlada ih ograničava na 1,09 eura.

Zewa troslojni wc papir (10 rola) stoji oko 4,5 eura, a od ponedjeljka mu cijena neće smjeti prelaziti 2,99 eura. Podravkina pasirana rajčica (500 g.) košta oko 1,40 eura, a od ponedjeljka cijena mora pasti ispod 1,10 eura.

Više je takvih primjera vezanih uz poznate brendove koji su osjetno skuplji od trgovačkih marki. Što će se s njima događati – hoće li im cijena pasti ili će nestati s polica – vidjet ćemo ovaj tjedan.


Tagovi: 30 PROIZVODA CIJENE šPAGETI WC PAPIR

NEDAVNO OBJAVLJENO