PROJEKT DOVEDEN U PITANJE

Šok i nevjerica nakon otvaranja ponuda za gradnju centra za otpad Piškornica

Objavljeno, 13. listopada 2021. Vijesti
# Foto: GLAS PODRAVINE / Piškornica ima 14 zaposlenih
AUTOR
Redakcijski tekst

Šok i nevjerica nakon otvaranja ponuda za projektiranje i izgradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica kod Koprivnice!

Na javno nadmetanje pristigle su dvije ponude, jedna austrijskog Strabaga i druga zajednice ponuditelja – grčkog Helectora sa splitskom tvrtkom GT Trade. Obje su otprilike dvostruko više od procijenjene vrijednosti radova!

Procijenjena vrijednost nabave iznosi oko 346,7 milijuna kuna bez pdv-a. Strabag je ponudio da će sve radove izvesti za oko 677 milijuna, a Helector za čak 716 milijuna kuna!

“Nakon otvaranja pristiglih ponuda, u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održan je radni sastanak svih osnivača tvrtke Piškornica na kojem su raspravljane moguće varijante nastavka postupka.

Dogovoreno je da će Skupština Piškornice zatražiti sastanak u ministarstvima gospodarstva i regionalnog razvoja kako bi se dobila suglasnost za nastavak postupka javne nabave te kako bi se raspravili i usuglasili modeli osiguranja dodatnih financijskih sredstava.

Nakon tih konzultacija i usuglašavanja, biti će donijeta odluka o nastavku postupka javnog natječaja ili poništenju istog”, navode u Piškornici.

Inače, riječ je o projektu kojeg sa 70 posto bespovratnih sredstava financira Europska unija. U sufinanciranju sudjelovat će i Fond za zaštitu okoliša s 20 posto te suvlasnici Piškornice s 10 posto (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te općina Koprivnički Ivanec na čijem području je Piškornica).

Cijenom postignutom na javnom natječaju, odnosno iznosom koji je dvostruko veći od planiranoga, cjeli je projekt ozbiljno poljuljan i doveden u pitanje.


Tagovi: GRADNJA HELECTOR PIšKORNICA PONUDE STRABAG

NEDAVNO OBJAVLJENO