KAŽNJEN UVOZNIK GMO STOČNE HRANE

Izbila cijela ‘frka’ zbog GMO soje na farmi koja proizvodi mlijeko za poznatu hrvatsku kompaniju

Objavljeno, 06. svibnja 2019. Zeleno
# Foto: ILUSTRACIJA / Snaha je na koncu dobila i trećinu svake od ukupno 26 krava
AUTOR
Robert Mihaljević

Zbog puštanja u promet genetski modificirane sojine sačme koja na ambalaži nije bila tako deklarirana, Općinski sud u Bjelovaru kaznio je poduzeće Sedlić s 20.000 kuna, a odgovornu osobu s 3000 kuna. O svemu je na ročištu progovorio i proizvođač mlijeka Ivan, kooperant tvrtke Dukat koja mu je nabavljala stočnu hranu.

-Dostavili su mi od tvrtke Sedlić sojinu i suncokretovu sačmu koju sam miješao sa svojim žitaricama i pravio krmnu smjesu za goveda. Sjećam se da je jednom prilikom došao veterinarski inspektor i uzeo na analizu tu krmnu smjesu i tad se utvrdilo da u hrani ima GMO sastojaka, a roba nije bila tako deklarirana. Nakon toga imao sam silne komplikacije jer sam morao voditi nekakve dnevnike koliko čega koristim u ishrani životinja. Inače, bavim se proizvodnjom mlijeka koje predajem Dukatu – požalio se mljekar koji je ni kriv ni dužan završio u toj GMO zavrzlami.

Prema nalazu veterinarskog inspektora, utvrđeno je da je sporna sojina sačma koja je ugrađena u krmnu smjesu na tržište stavila mješaonica stočne hrane Sedlić. Pošiljka sojine sačme od gotovo 24 tone bila je dopremljena u Mješaonicu potkraj kolovoza 20l5. godine i do kraja distribuirana zaključno s 10. rujnom iste godine. Zapakirani proizvod je morao biti označen riječima koje se nalaze na oznaci (deklaraciji) ‘Ovaj proizvod sadrži genetski modificirane organizme’, što nije bio slučaj, ističu inspektori.

Branitelj okrivljenih ne osporava da je Ivan kupio sojinu sačmu od Dukata te je točno da Dukat od njih dobavlja sačme uljarica, ali iz optužnog prijedloga nije vidljivo iz kojeg kontigenta, kojeg datuma i koju količinu sojine sačme je Ivan kupio od Dukata i kako ju je upotrijebio za proizvodnju svoje krmne smjese. Inače, GMO sojinu sačmu Sedlić je posve legalno kupio od brazilskog proizvođača, ali se ogriješio o zakon jer na pakiranju nije naveo kako je riječ o GMO proizvodu.

Prema monitoringu GMO-a u Hrvatskoj u 2016. godini, koji je provelo Ministarstvo zdravstva, niti u jednom od 129 analiziranih uzoraka hrane koju se testiralo na GMO nije utvrđeno prisustvo GMO-a. Uzorci su uzimani u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Šibeniku i u Novskoj, i to dodaci prehrani, mesni proizvodi (kobasice, hrenovke, paštete), pšenični proizvodi, sojini i kukuruzni proizvodi te riža.

Sabor je lani velikom većinom od 90 glasova izglasao izmijenjeni Zakon o genetski modificiranim organizmima (GMO), što je dio oporbe dočekao na nož tvrdeći kako je riječ o zakonu kojim će se uništiti hrvatska poljoprivreda i zdravlje ljudi. No, u Vladi su upozorili kako taj zakon samo propisuje veću mjerodavnost nacionalnog zakonodavstva. U Hrvatskoj je zabranjena sjetva genetski modificiranih organizama, ali dopušteno je stavljanje u promet prehrambenih proizvoda s GMO-om.


Tagovi: DUKAT GMO MLIJEKO SOJA

NEDAVNO OBJAVLJENO