Snažan rast trgovačkog lanca u kojem blagajnice rade za minimalac

Objavljeno, 30. svibnja 2022. Financijer
# Foto: ROBIN / Nova trgovina otvorena je u Drnju
AUTOR
Robert Mihaljević

Regionalni trgovački lanac na sjeveru ostvario je prošle godine snažan rast prihoda, dobiti i zaposlenosti.

Križevački Robin je lani ostvario 165,5 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je 27,5 posto više nego predlani. Dobit je iznosila 1,5 milijuna kuna i bila je za gotovo 50 posto veća nego godinu ranije.

Trgovački lanac u prosjeku je lani imao 302 radnika, što je za 76 ili čak 34 posto više nego predlani kad je prosječno zapošljavao 226 osoba. No, zato je pala prosječna neto plaća koja je lani iznosila tek nešto više od zajamčenog minimalca – 3670 kuna.

To, de facto, znači da je oko 220 blagajnica otprilike dobivalo minimalnu plaću od 3400 kuna. Ove godine to neće biti moguće jer je Vlada povisila zakonom zajamčeni minimalac na 3750 kuna.

Lani dva nova dućana

Predlani je, prema Robinovim financijskim izvještajima, prosječna neto plaća za 226 zaposlenih iznosila oko 4100 kuna. Prošle je godine, dakle, bila manja za 430 kuna.

Križevački trgovački lanac Robin ovih je dana otvorio novu prodavaonicu u Kunovec Bregu kod Koprivnice te ih sad ima ukupno 49 na području Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije.

Ta prodavaonica nije utjecala na lanjsko poslovanje, ali zato je dućan u Ulici Pemija u Drnju kod Koprivnice koji je otvoren prošle godine u travnju, kao i novi Robin market na Križevačkoj cesti 34 na prijelazu iz Koprivnice prema Reki.

U listopadu pretprošle godine pak otvorena je prodavaonica u Đelekovcu kod Koprivnice, a tijekom srpnja iste 2020. godine u Zrinskom Topolovcu kod Bjelovara i Cirkveni kod Križevaca. Sve tri prodavaonice bile su u punom cjelogodišnjem pogonu tek lani, što je također utjecalo na rast prihoda.


Tagovi: 2021 BLAGAJNICE PLAćE ROBIN ROBIN TRGOVINA

NEDAVNO OBJAVLJENO