Snažan rast farmaceutske tvrtke: prihodi veći 41%, plaća za 200 eura

Objavljeno, 31. kolovoza 2023. Vijesti
# Foto: JGL / ILUSTRACIJA / Tvornica JGL-a
AUTOR
Robert Mihaljević

Najveća domaća farmaceutska kompanija ostvarila je snažan rast prodaje u prvom polugodištu ove godine.

Riječka grupa Jadran galenski laboratorij (JGL) bilježi u prvih šest mjeseci 104 milijuna eura poslovnih prihoda, što je čak 41 posto više nego u istom razdoblju lani. JGL pharma istodobno ima oko 88 milijuna eura prihoda uz rast od 48 posto.

Dobit cijele grupe pritom iznosi 15 milijuna eura i veća je za 12 posto. Dobit nije pratila snažan rast prihoda zbog deprecijacije ruskog rublja koji je u prvome polugodištu izgubio 25 posto svoje vrijednosti u odnosu na euro.

To je značajno utjecalo na profitabilnost riječkog farmaceutskog diva čija je tvrtka Jadran LLC Moskva u Rusiji ostvarila 37 milijuna eura prihoda. To je pak 35 posto svih prihoda JGL grupe u prvome polugodištu.

Rast zaposlenosti

“Tijekom 2023. godine rizikom tečaja rublja upravlja se smanjenjem razlike između devizne aktive i pasive te uspostavom politike upravljanja rubljima na računu”, ističu u JGL-u u kojem su svjesni kako će se tim problemom aktivno morati baviti i idućih mjeseci.

Snažno je rasla neto prodaja svih ključnih brandova JGL-a. Prodaja Aqua Marisa, tako, porasla je za 55 posto, Aknekutana za 69 posto, Vizola S za 106 posto, Meralysa za 42 posto, Dramine za 62 posto. Rasle su cijene, ali i količinska prodaja.

JGL grupa zadnjeg dana lipnja imala je oko 1240 zaposlenih, što je 90-ak više nego istog dana lani. Prema našem okvirnom izračunu, prosječna neto plaća u JGL grupi u prvom je polugodištu iznosila oko 1300 eura, što je gotovo 200 eura više nego u istom razdoblju lani.

Usporedbe radi, Podravkina farmaceutska grupa Belupo u prvih šest mjeseci ostvarila je prodaju u iznosu 81 milijun eura, što je 21,6 posto više nego lani. Neto dobit grupe Belupo iznosila je 13 milijuna eura. Riječki JGL, dakle, ima 28 posto veću prodaju i 15 posto veću dobit.


Tagovi: 06 2023 JGL PLAćA PRIHODI RUSIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO