MESO JE UVEZENO IZ BELGIJE

Smrtonosni toksin u svježem mesu u Hrvatskoj! Prijava stigla prekasno

Objavljeno, 22. ožujka 2021. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U svježem mesu u Hrvatskoj utvrđena je povećana količina opasnog shiga toksina kojeg uzrokuje bakterija Escherichia coli.

“Samokontrolom proizvođača u svježem telećem mesu utvrđena je povećana količina shiga toksina bakterije E. coli. Proizvod nije u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća”, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo navodi kako proizvod vjerojatno više nije na tržištu. Inače, riječ je o svježem telećem mesu proizvođača iz Belgije. Veleprodaja je u Nizozemskoj, a na hrvatsko tržište u promet ga je stavljao Metro cash&carry Zagreb.

Kontrolu je obavio nizozemski distributer te o svemu odmah obavijestio mjerodavne službe u EU. No, to meso bilo je s rokom trajanja 20. prosinca prošle godine! Obavijest je u Hrvatsku, dakle, stigla prekasno.

Inače, Escherichia (E.) coli je dominantna bakterijska vrsta u crijevima i stolici. U patogene sojeve ubraja se enterohemoragijska E. coli (Ehec) koja uzrokuje bolest hemoragijski kolitis. Ehec otpušta jedan ili više toksina poznatih pod nazivom Shiga toksini.

Oboljeli ljudi, posebice djeca, mogu razviti hemolitičkouremični sindrom kojeg karakteriziraju hemolitička anemija i zatajenje bubrega. Ova bolest može uzrokovati potpuno i nepovratno zatajenje bubrega.

Godine 2011. izbila je u Njemačkoj epidemija izazvana Shiga toksičnom bakterijom E. coli zbog koje je umrlo 20-ak ljudi, a više stotina ih je hospitalizirano.

Velika epidemija uzrokovana patogenom bakterijom koja ispušta Shiga toksine izbila je 1993. i u četiri američke savezne države. Tada je potvrđeno blizu 600 slučajeva zaraze, 40-ak teških sindroma zatajenja bubrega i četiri smrti.


Tagovi: BAKTERIJA BELGIJA MESO METRO TOKSIN UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO