NIJE HTJELA IZAĆI NA TEREN

SMRT PACIJENTA Dežurnoj liječnici bezuvjetan zatvor, sestri umrlog odšteta

Objavljeno, 09. lipnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Županijske vlasti u Koprivnici morale su platiti 130.000 kuna odštete za smrt pacijenta koji je preminuo zbog nemara liječnika Doma zdravlja u Đurđevcu, zdravstvene ustanove čiji je osnivač županija.

Bivša dežurna liječnica Doma zdravlja dr. Vesna Tafra-Kovačić, koja je odbila pregledati pacijenta Gorana Livančića, pravomoćno je osuđena na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Nakon toga, Livančićeva sestra tužila je Dom zdravlja i dobila odštetu.

Kako navode u županijskoj upravi, riječ je o “podmirenju naknade neimovinske štete Gordani Livančić iz Đurđevca zbog smrti bliske osobe u iznosu od 129.867,79 kuna”.

Slučaj koji je šokirao cijelu državu dogodio se u ožujku 2009. godine, kad je Livančićeva sestra oko 20 sati stigla u ambulantu i zamolila dežurnu liječnicu da ga posjeti u njegovu domu jer mu je jako loše. Goran je bio u stanu udaljenom samo 500-tinjak metara od ambulante, ali dr. Tafra-Kovačić odbila je to učiniti.

Gordani je liječnica potom rekla da donese bratovu medicinsku dokumentaciju, što je ona i učinila te je upozorila kako se bratovo stanje pogoršalo. No, doktorica je opet napomenula da vrtoglavica nije razlog zbog kojeg bi ona izlazila na teren.

Kada se u 5.45 ujutro Goran Livančić srušio u kupaonici, liječnica Tafra-Kovačić opet nije htjela otići do pacijenta, već su to učinili vozač Hitne pomoći i medicinska sestra. Ustanovili su da je pacijent bez svijesti te obilno krvari oralno i rektalno.

Hitna se s njime odmah zaputila prema bolnici u Koprivnici, ali živ tamo nije stigao. Obdukcija je pokazala da je svo vrijeme imao opasno krvarenje u želucu. Medicinski vještaci ustanovili su kako je pacijent vjerojatno mogao biti spašen da je liječnica reagirala na vrijeme.

Dr. Vesna Tafra-Kovačić nakon tog slučaja otišla je u mirovinu i preselila se u Zagreb. Nije poznato gdje je i kako odslužila godinu dana bezuvjetnog zatvora.


Tagovi: DR VESNA TAFRA đUREVAC PRESUDA SMRT PACIJENTA

NEDAVNO OBJAVLJENO