Smrt mlade liječnice i kako su mediji opet tragično pali na ispitu

Objavljeno, 28. siječnja 2024. Komentari
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Smrt mlade međimurske liječnice potresla je cijeli kraj, izvještavaju lokalni mediji u nedjelju.

U subotu je pronađena mrtva u stanu, mediji pišu kako je počinila suicid. Idu i korak dalje: kažu kako je okidač navodno bila objava na Facebooku u kojem su liječnicu optužili za nesavjestan rad i smrt pacijenta.

U brojnim komentarima nakon te optužbe, kako to obično biva, doktoricu se razapelo i brutalno izvrijeđalo. Objava na Facebook grupi u međuvremenu je obrisana.

Suicid nije rješenje

Suicid nikad nije rješenje jer uvijek postoji izlaz. S druge strane, krajnje je neprimjereno nagađati o motivima tog čina. Što je uzrok, a što okidač. Nitko nije pozvan o tome javno iznositi svoja mišljenja i nagađati o motivima koji su prethodili samoubojstvu.

A posebno nitko nije pozvan javno osuđivati nekoga zbog nečijeg samoubojstva. To je tako opasno i tako diletantski i neprimjereno.

Ovaj je slučaj još jednom skrenuo pozornost i na objave na društvenim mrežama. Proteklih smo godina u više navrata bili svjedoci kako su pojedini lokalni mediji sa sjevera prenosili teške optužbe na račun nekih liječnika koje su različite Facebook grupe objavljivale na svojim stranicama.

I to s punim imenom i prezimenom liječnika i optužbom da su krivi za ponašanje prema pacijentima i trajnu posljedicu za njihovo zdravlje. Liječnici su posljednjih godina na meti brojnih kritika, vrlo često posve neosnovanih i po njih pogubnih.

S dužnim oprezom

Mediji bi zbog toga morali jako dobro paziti kad odluče prenositi takve optužbe. I kad već u startu otkriju puni identitet liječnika kojeg se teško optužuje bez sagledavanja cijelog konteksta i detaljnog istraživanja priče.

Ovo ne govorimo načelno i napamet. Više je takvih tekstova proteklih godina objavljeno u lokalnim medijima na sjeveru, neki su danas predmet sudskih tužbi. A suicid je, nakon svega, posebno osjetljiva i bolna tema.

O toj temi se uglavnom ne izvještava, a naročito ne nagađa, ne otkriva identitet ako nije riječ o nekom opravdanom javnom interesu ili iznimno poznatoj javnoj osobi. I u tom slučaju se svemu treba pristupiti s dužnim oprezom.

Ako mediji i novinari i dalje imaju dvojbi kako pisati o samoubojstvima, svakako bi trebali pažljivo i s razumijevanjem pročitati ovaj tekst objavljen na Tportalu.


Tagovi: KOMENTAR MEđIMURJE SMRT LIJEčNICE

NEDAVNO OBJAVLJENO