NEZAKONITO PREBACILA 320.000 KUNA

Službenica osiguranja štetu od nesreća isplaćivala sebi i članovima svoje obitelji

Objavljeno, 24. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivša zaposlenica Jadranskog osiguranja iz Koprivnice, troje članova njezine obitelji i trojica kolega s posla moraju toj tvrtki, današnjem Adriatic osiguranju, vratiti 320.000 kuna ostvarenih kaznenim djelom. Riječ je o prvotuženoj Ana Mariji, s njome povezanima Antoniju, Veri i Silviji te bivšim zaposlenicima Jadranskog Alenu, Dariju i Zlatku.

Ana Mariju tereti se da je izradila naloge za isplatu štete u 125 stvarnih odštetnih predmeta u iznosu od 320.000 kuna. No, taj novac – umjesto na stvarne podnositelje zahtjeva – isplaćivala je na svoj račun i račune troje članova obitelji. U nalozima je navodila imena stvarnih oštećenika, ali brojevi računa u bankama bili su njezini i njoj bliskih osoba.

Da bi to mogla učiniti, bila su potrebna tri digitalna potpisa u nalogu za plaćanje. Prvi je bio njezin, a ostale je pribavila neovlašteno ulazeći u računala nadređenih s posla Alena, Darija i Zlatka. Na svim nalozima je prvi potpisnik uvijek bila Ana Marija, a zadnji Zlatko, dok su se Alen i Dario mijenjali. Potonji trojac proglašen je krivim jer nisu zaključavali svoja računala na radnom mjestu te su ih ostavljali bez nadzora, što je Ana Marija iskoristila pa je s tih računala potpisivala 125 naloga.

Nezakonitosti u isplatama odštetnih zahtjeva otkrila je u unutarnja kontrola Jadranskog osiguranja koja je navela da se sve događalo između kolovoza 2011. i rujna 2012. godine. Četiri zaposlenika odmah su dobili izvanredne otkaze. Alen, Dario i Zlatko sudskim su postupcima nastojali osporiti zakonitost tih otkaza, ali nisu uspjeli. Njihove tužbe pravomoćno je odbio Županijski sud.


Tagovi: JADRANSKO OSIGURANJE PRESUDA SLUZBENICA STETA

NEDAVNO OBJAVLJENO