Službenica Općine optužena da je maznula 1,7 milijuna kn. Nitko ništa nije primijetio

Objavljeno, 01. srpnja 2022. Crna kronika
# Foto: NOVA TV / PROVJERENO / Screenshot / Renata Sabati
AUTOR
Redakcijski tekst

USKOK je podigao optužnicu protiv žene (52) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o bivšoj šefici financija Općine Sračinec kod Varaždina Renati Sabati.

Optužnicom joj se stavlja na teret da je, u razdoblju od siječnja 2011. do kolovoza 2018. u Sračincu, u svojstvu voditeljice poslova financija u Općini, koristeći ovlast podizanja novca na temelju virmana potpisanih od strane općinskog načelnika, podizala novac sa žiro-računa koji nije polagala u blagajnu već ga je neosnovano zadržavala za sebe.

“Osim toga u blagajnu nije polagala niti novac koji joj je predan. Potom je, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala neistinite račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine prikazivala različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija.

Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu. Nadalje je, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe.

Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili, već ih je sama izrađivala ili prepravljala. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni.

Također je, koristeći ovlaštenje obavljanja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući i žiro račun vršila isplate. Na opisani način okrivljenica je na štetu Općine sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od blizu 1,7 milijuna kuna”, navodi se u optužnici.


Tagovi: RENATA SABATI SRAčINEC USKOK

NEDAVNO OBJAVLJENO