KAŽNJEN ZA SUKOB INTERESA

Službene domjenke i ručkove načelnik organizirao u svojim restoranima

Objavljeno, 13. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Mladen Kešer (lijevo)
AUTOR
Robert Mihaljević

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je ovaj tjedan konačnu odluku kojom je Mladen Kešer, načelnik Kalnika i šef županijskog SDP-a u Koprivnici, pravomoćno kažnjen zbog sukoba interesa.

Izrečena mu je sankcija od 30.000 kuna, što je jedna od najvećih kazni koju je hrvatskim dužnosnicima ikad izreklo Povjerenstvo.

Kažnjen je jer je godinama kao općinski načelnik i šef tamošnje tuirističke zajednice sklapao poslove s tvrtkama u svojem većinskom vlasništvu. Iz općinskog proračuna platio im je ukupno oko 250.000 kuna. Riječ je o tvrtkama Velkom, Kalničanka proizvodi i Consulting plus projekt te Kalničkoj poljoprivrednoj zadruzi čiji je Kešer suosnivač.

Drveni strop kapelice

Povjerenstvo je također uputilo zahtjev Državnom odvjetništvu da pokrene postupak proglašenja svih ugovora ništetnima. Ima li tu i elemenata kaznene odgovornosti – zasad nije poznato.

Općina i Turistička zajednica, tako, od Kešerovih poduzeća naručivale su robu, radove i konzultantske usluge te su prihvaćali i višestruke cesije. Ta su poduzeća, primjerice, za Općinu i Turističku zajednicu gradila drveni strop kapelice, brendirala destinacije, isporučivala prehrambene namirnice i drugo.

Kešer se tijekom postupka branio kako je poduzeće Kalničanka proizvodi pružalo usluge reprezentacije i domjenaka te službenih ručkova prilikom važnih događaja na području općine.

“Jedino to poduzeće na području općine ima restoran za nabavu tih usluga. Drugi se dio odnosi na nabavu sireva koji se daruju gostima, uzvanicima i poslovnim partnerima. I opet je to jedino poduzeće na području općine ovlašteno prodavati taj proizvod”, branio se šef županijskog SDP-a.

Kad je riječ o poslovnoj suradnji s Kalničkom poljoprivrednom zadrugom, navodi da je riječ o nabavi vina za darove gostima, uzvanicima i poslovnim partnerima Općine, a ta je zadruga “jedini poslovni subjekt u općini certificiran kao vinar koji može izdati račun”.

Visoka kazna

Kešer veli kako je upraviteljska prava u svim poduzećima prenio na odvjetnički ured, pa ne vidi ništa sporno u tome da su ta poduzeća i dalje u njegovu većinskom vlasništvu.

No, Povjerenstvo nije uvažilo njegove argumente te mu je odrezalo prilično visoku kaznu.

“Povjerenstvo je, odlučujući o visini sankcije, posebno odvagnulo činjenicu da je dužnosnik osobno odlučivao o nastanku poslovnih odnosa između Općine i četiri poslovna subjekta te da isti postoje u kontinuitetu od nekoliko godina, čime je za iste ostvarena velika materijalna korist”, navodi se u konačnom rješenju koje potpisuje predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.


Tagovi: KALNIK MLADEN KEšER SUKOB INTERESA

NEDAVNO OBJAVLJENO