UREDNIČKI KOMENTAR

Slučaj Spice: priča o švicarskom računu, češkoj tvrtki i jednom priznanju

Objavljeno, 09. siječnja 2022. Komentari
# Foto: DAMJAN TADIĆ / CROPIX / Odvjetnici Krunoslav Kunštić i Mate Matić, optuženici Zdravko Šestak, Saša Romac i Darko Marinac te odvjetnik Veljko Miljević
AUTOR
Robert Mihaljević

Više od 12 godina proteklo je od spektakularnih uhićenja Podravkinih menadžera i poslovnih partnera u aferi Spice koja je uzdrmala temelje kompanije, ali i prilično potresla tadašnju hadezeovu vlast zbog istraga protiv desne Sanaderove ruke u Vladi, potpredsjednika Damira Polančeca.

Iz afere Spice i brojnih uskočkih istraga u i oko Podravke kasnije su se izrodila još dva pravosudna slučaja. Jedan je obuhvatio Polančecova kuma Nevija Prloga, direktora Podravkine nabave Darka Korošeca i tadašnjeg šefa uprave kompanije Zdravka Šestaka. Oni su bili uhićeni, ali su nakon višegodišnjih sudskih procesa pravomoćno oslobođeni. Slučaj je bio poznat i kao ‘mali Spice’.

Drugi slučaj bio je vezan uz suradnju zadarske tvornice ribljih konzervi Adria i Podravke. U tom predmetu bili su optuženi čelnik Adrije Miodrag Lacić te Podravkini članovi uprave Josip Pavlović i Saša Romac. U slučaju poznatom kao Spice 2 nedavno je pala nepravomoćna presuda kojom je trojac oslobođen svih optužaba koje su im se stavljale na teret.

ROMČEVA TVRTKA U ČEŠKOJ

Na koncu, prije nekoliko tjedana Vrhovni sud objavio je pravomoćnu presudu kojom je Damira Polančeca i sedmero suoptuženika oslobodio svake krivnje za pokušaj preuzimanja Podravke novcem kompanije u poznatoj aferi Spice koja je, kako rekosmo, počela spektakularnim uhićenjima pred teve kamerama u listopadu 2009. godine. I od koje su se kasnije, tijekom istrage, dogodile i druge optužnice te pravosudni procesi s otprilike istim akterima.

Nakon 12 godina, dakle, Spice, Mali Spice i Spice 2 za USKOK su neslavno završili u procesima u kojima su okrivljenici – menadžeri Podravke i poslovni partneri – uspjeli dokazati nevinost i barem dijelom oprati obraz pred javnošću. Obraz koji je, ipak, nepovratno okaljan snimkama uhićenja i brojnim uskočim tezama o kriminalu koje su mediji godinama iznosili u javnosti. Nema nikakve sumnje kako su i ti postupci nanijeli nepopravljivu i fatalnu štetu pravosuđu.

Mjesec dana nakon zaključenja posla i uplate Podravke Kreisu, švicarska tvrtka uplaćuje na Marinčev privatni račun u banci Credit Suisse oko 400.000 eura. Razlog uplate – nepoznat

Za vrijeme svih tih postupaka javnost je ne marginama uspjela doznati i mnogo zanimljivih stvari. Jedna od tih iznimno zanimljivih, recimo, bila je ta da je član uprave Podravke Saša Romac u to doba imao tvrtku u Češkoj Quorom koja je poslovno surađivala s Podravkinim poduzećem u Poljskoj koje je Romčevoj tvrtki u Pragu isplatilo 40.000 eura.

Druga zanimljiva storija ticala se švicarskog predsjednika uprave Podravke Darka Marinca u banci Credit Suisse u Zürichu. Marinac je račun otvorio 12. kolovoza 2002. godine, a već 23. kolovoza švicarska tvrtka Kreis-Industriehandel iz Basela na njega uplaćuje 288.000 franaka te četiri dana kasnije još 200.000 eura. Ukupno oko 400.000 eura. Svrha uplate do danas je ostala nepoznata.

BORIS VIDIĆ PRIZNAO

Kreis je u rukama hrvatsko-švicarskog biznismena Ilije Sirovine koji je upravo sredinom 2002. godine Podravki prodao pravo na distribuciju Nestléovih proizvoda na području ex-jugoslavenskih tržišta. Mjesec dana nakon zaključenja tog posla i uplate Podravke Kreisu, švicarska tvrtka uplaćuje na Marinčev privatni račun oko 400.000 eura. Tim slučajem domaće se pravosuđe na koncu uopće nije bavilo jer je propao uskočki pokušaj da se i to prikrpa u spis afere Spice.

Treći slučaj vezan je uz optužnicu za izvlačenje 17 milijuna Podravkinih kuna preko Fima grupe, za što su bili optuženi Marinac, Romac i šef Fime Milan Horvat te bivši vlasnik City Expressa Boris Vidić koji je nakon priznanja krivnje i nagodbe s Uskokom uvjetno kažnjen s 11 mjeseci zatvora.

Vidić se, dakle, nagodio s USKOK-om, priznao da je bio posrednik u transferu 17 milijuna kuna Romcu, pa je dobio uvjetnu kaznu i izdvojen je iz spisa. Ostatak spisa, odnosno optužnice koja je obuhvatila Marinca, Romaca i Horvata pripojen je aferi Spice, ali i taj je krak neslavno pao u vodu.

Nama, svjedocima i suvremenicima tih burnih događaja iz novije podravske i nacionalne povijesti, nakon svega ostaje nad glavom visjeti tek jedno jedino pitanje – zašto i dalje živimo u toj i takvoj Hrvatskoj. Zemlji u kojoj se dotad ugledne ljude u rano jutro uhićuje pred kamerama, razvlači po sudovima i potom, kao na tvorničkoj traci, oslobađa svakog krimena. Pitanje ovaj put nije retoričko i na njega ovog časa nemamo jednoznačan odgovor.

NAPOMENA: Komentar je izvorno objavljen u tiskanom izdanju Glasa Podravine


Tagovi: KOMENTAR PODRAVKA ROBERT MIHALJEVIć SPICE

NEDAVNO OBJAVLJENO