SLUČAJ SAUCHA

Ovdje se na sudovima proglašavaju krivima samo hrvatski vojnici, sirotinja i nesretni pas Medo

Objavljeno, 18. svibnja 2017. Komentari
#
AUTOR
Živko Zrilić
suradnik portala

Cadit a sillaba, cadit a toto. Pogriješi li slovo, izgubio je parnicu, kaže stara latinska pravna sentenca.
Zar je doista moguće da Uskok i Državno odvjetništvo svaki put pogriješe baš u tom nesretnom slovu iz latinske izreke, pa da se parnica – zbog tog običnog nemarno zapisanog slova – naprosto izgubi. Zar je moguće da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske svaki put počini proceduralnu pogrešku i da svaka krupnija gospodarska afera u zemlji propadne zbog, eto, iste takve proceduralne pogreške. I zar je moguće da svaki zločin kad je u pitanju pljačka naše domovine ostane bez kazne. I s vazda istim tumačenjem – palo je zbog proceduralne pogreške.
Pročitavši na portalima vijest da je ukinuto rješenje Uskoka o proširenju istrage u aferi Dnevnice, u kojoj je glavni akter saborski zastupnik SDP-a Tomislav Saucha, i to zbog te proklete proceduralne pogreške, u prvi mah nisam mogao vjerovati da je vijest točna. Bila je prebanalna i preapsurdna da bih na prvu povjerovao u njezinu istinitost. No, pregled drugih web portala odagnao je moju skepsu i nevjericu. Vijest je točna da točnija ne može biti.
Svaki put kad pomisli čovjek da u ovoj državi ne može biti gore – dogodi se još gore. Ovaj sudski rasplet nemoguće je promatrati ne uzimajući u obzir ulogu zastupnika Sauche u nedavnim zbivanjima u Hrvatskom saboru. Pa sa čovjek s pravom pita živi li u državi koja je punopravna članica Europske unije ili živi u Nikaragvi, Hondurasu ili kakvoj drugoj zemlji latinske Amerike, gdje vlast čini kombinacija mafije, vojne falange i narko-kartela.
Dao sam si truda pa sam proguglao sve velike afere koje su potresale Lijepu našu i koje su propale zbog “proceduralnih pogrešaka”. Čitajući novčane iznose koji su pokradeni, čitajući imena aktera, obrazloženja oslobađajućih presuda i sva ta teško probavljiva i mučna štiva – nisam bio siguran čitam li priče iz Hrvatske ili mafijašku kroniku Chicaga iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

I onda se svi čudom čude kad u agencijskim istraživanjima više od 80 posto mladih želi napustiti Hrvatsku. Ako mladi odu, tko će ostati?

Istina, moram priznati da u slučaju presuda hrvatskim vojnicima koji su počinili kaznena djela u obrani domovine nije bilo proceduralnih pogrešaka. Kao ni u presudama ovršene hrvatske sitotinje te pravomoćnom sudskom pravorijeku sad već legendarnom psu Medi čije je lajanje iritiralo susjedu pa je, jadan, dobio strogi kućni zatvor i brnjicu na lajavu njušku. Poput mnogih novinara koji se usude propitkivati odluke nedodirljivih.
Proceduralna pogreška ekskluzivni je privilegij hrvatskog pravosuđa rezerviran za pljačkaše naše napaćene i moralno opustošene domovine – hrvatske političare i hrvatske robovlasnike. A zatvorske i novčane kazne rezervirane su za hrvatske vojnike Domovinskog rata i hrvatsku sirotinju. Prema izvješću Europske komisije, kad je u pitanju vladavina prava u EU lani je iza Hrvatske bila samo Bugarska na fenjeraškom 28. mjestu. U istom izvješću navodi se da su saborski zasupnici najkorumpiranija skupina hrvatskog društva.
I onda se svi čudom čude kad u agencijskim istraživanjima više od 80 posto mladih želi napustiti Hrvatsku. Ako mladi odu, tko će ostati? Izgleda, samo saborski zastupnici, suci županijskih, Vrhovnog i Ustavnog suda te, naravno, vojska stranke. Naša hrvatska falanga. Ovakve odluke i presude hrvatskih sudova već sad imaju apokaliptične posljedice po hrvatsko gospodarstvo, javne financije, moral nacije, a posebno su pogubne po demografsku sliku Hrvatske.
Tomislav Saucha vrlo će brzo postati samo proceduralna pogreška SDP-a i hrvatske politike, ali ne bi bilo dobro da Republika Hrvatska, zahvaljujući vlastitom pravosuđu, u skoroj budućnosti postane proceduralna pogreška u udžbenicima povijesti nekih novih naroda i nekih novih generacija koje će živjeti na ovim prostorima.
Foto: Youtube screenshot

O AUTORU
Živko Zrilić umirovljeni je brigadni general HV-a, za Domovinskog rata bio je zapovjednik u legendarnim Tigrovima, a u jednoj je vojnoj operaciji teško ranjen dok je spašavao također ranjenog suborca. Bio je pročelnik vojnog kabineta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, tajnik Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost (VONS) te zapovjednik Tuđmanova ZDRUG-a. Za impresivan ratni put i nemjerljive zasluge u Domovinskom ratu dobitnik je više odličja i priznanja.


Tagovi: MAFIJA PRAVOSUDJE PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO