JOŠ KAD BI REZULTATI BILI BOLJI

Koprivnički klub ‘pliva’ u novcu: rekordni prihodi i milijunska dobit

Objavljeno, 26. ožujka 2019. Financijer
# Foto: CSKA Moskva (desno: Kristijan Bistrović)
AUTOR
Redakcijski tekst

Nogometni klub Slaven Belupo iz Koprivnice lani je imao gotovo 50 posto veće prihode nego godinu ranije. Osjetan rast ostvaren je, prije svega, prodajom igrača u inozemne klubove.

Prema financijskom izvještaju koprivničkoga prvoligaša, tijekom prošle godine ostvareno je 25,7 milijuna kuna prihoda i 3,6 milijuna kuna dobiti. Valja naglasiti kako je posljednjeg dana prosinca na klupskom računu bilo čak 5,4 milijuna kuna casha. Čini se da je nogometni klub lani doista ‘plivao’ u novcu.

Marketinški prihodi – najvećim dijelom od Podravke i Belupa – iznosili su oko 13 milijuna kuna, a od prodaje igrača ostvaren je bruto prihod veći od 11 milijuna kuna. Preklani je NK Slaven na prodaji igrača uprihodio upola manji iznos – oko šest milijuna kuna.

Dva najzvučnija lanjska transfera su onaj mladog Kristijana Bistrovića u moskovski CSKA i Nikole Katića u škotski Glasgow Rangers. Od Bistrovićeva transfera Slaven je navodno inkasirao oko 500.000 eura (3,8 milijuna kuna), a na Katiću zaradili su, kako se neslužbeno šuška, blizu milijun eura (oko sedam milijuna kuna). Čini se kako su to točni iznosi transfera jer se njihov zbroj poklapa s ukupnim lanjskim prihodima od prodaje igrača koji se kriju pod stavkom “ostali nespomenuti prihodi”.

Kako stoje stvari s lanjskim troškovima? Najviše – oko 13 milijuna kuna – otišlo je na igrače, a primanja 19 zaposlenih u Klubu iznosila su blizu tri milijuna kuna, što je prosječna neto plaća od oko tisuću eura (7600 kuna). Troškovi usluga iznosili su 2,5 milijuna kuna, a odnose se na zakupnine, održavanje i intelektualne usluge. Za stipendijske ugovore za mlade igrače potrošeno je blizu milijun kuna.

No, dok u klupskoj blagajni cvjetaju ruže, na travnjaku raspoloženje nikako nije ‘proljetno’. Slaven je trenutačno osmi na prvoligaškoj ljestvici i blizu je zone ispadanja iz lige.

NK Slaven Belupo iz Koprivnice
Slaven je lani dobro zaradio na prodaji igrača

Tagovi: PRIHODI PRODAJA IGRACA SLAVEN BELUPO TRANSFERI

NEDAVNO OBJAVLJENO