UREDNIČKI KOMENTAR

Škoro još nije izgubio, 5. siječnja je nastavak njihove glavne bitke

Objavljeno, 23. prosinca 2019. Komentari
# Foto: Robert Mihaljević / Andrej Plenković u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Andrej Plenković preživio je prvu bitku za vlastiti opstanak te se sa svojom ekipom vrlo ozbiljno priprema za onu odlučnu u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Jer Miroslav Škoro se nije pojavio niotkud i nije došao da – kako to mnogi naivno misle – razbije stranački duopol SDP-a i HDZ-a. On je projekt koji je trebao vratiti dite materi – HDZ gurnuti tvrdim konzervativnim korijenima na zasadima bivšeg vrtlara Tomislava Karamarka.

U takvom HDZ-u za Plenkovića, Božinovića i Jandrokovića nema niti je ikad bilo mjesta. A za koji mjesec su unutarstrančki izbori koji će u lipnju kulminirati glasanjem za novog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

NAJGORA NOĆNA MORA

Bi li, dakle, ekipi koja je osmislila ‘projekt Škoro’ više odgovarala Kolindina ili Milanovićeva pobjeda u drugom krugu predsjedničkih izbora? Pitanje je retoričko i na njega se ne odgovara srcem, već razumom. Posve je jasno da je toj ekipi glavni target Plenković, a ne Milanović.

Pobjeda SDP-ova kandidata premijeru i šefu HDZ-a donijela bi uoči unutastranačkih izbora scenarij iz najgore noćne more. Nema nikakve sumnje da bi se tada i u stranci otvoreno jurišalo na njega, a taj izborni proces bio bi neizvjesniji nego ikad.

Ako ste zaboravili, i u HDZ je u ovom ciklusu stigla neposredna demokracija s modelom jedan član – jedan glas. Nema više strogo kontroliranih delegata i prepune dvorane koja frenetično pljeska jedinom kandidatu. Izbori su neizvjesniji i nepredvidiviji.

Je li, dakle, Zoran Milanović uoči drugoga kruga zbog snage desnice doista u toliko inferiornijem položaju u odnosu na Kolindu Grabar Kitarović? Ne bismo se baš kladili na tu mantru.

OMRAŽENIJI LIK

I prilično smo sigurni da je Škori, Bujancu, Radeljiću, Tomašićki, Hasanbegoviću, Culeju i Zekanoviću ovog časa Plenković mnogo omraženiji lik od Milanovića. Uostalom, upravo protiv njega se cijelo vrijeme i bore.

Oni, dakako, ni u ludilu neće pozvati svoje pristaše da u drugom krugu glasaju za Milanovića. Ali, teško da će ih animirati da 5. siječnja pohrle zaokružiti Kolindu. Oni su u prvom krugu izgubili, ali u drugome se mogu vratiti u igru.

I zato je sraz između Zokija i Kolinde 5. siječnja istodobno i nastavak bitke za HDZ. Kamo će nas to na koncu dovesti – sam bog zna.


Tagovi: IZBORI KOMENTAR MILANOVIC PLENKOVIC SKORO

NEDAVNO OBJAVLJENO