Školi 4 puta skuplji plin! Gradonačelnik: ‘Na zimu vam nećemo moći pomoći’

Objavljeno, 05. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Osnovna škola i gradske vlasti šokirane su ponudom za plin na godišnjoj razini koja je pristigla na javnom nadmetanju.

Kako je otkrio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, ponuda je četiri puta viša od dosadašnjih troškova!

“Mmoramo već sad upozoriti korisnike na štednju i racionalno upravljanje režijskim troškovima. Naime, upravo smo prije par dana saznali da je IV. osnovna škola dobila na javnoj nabavi ponudu za plin na godišnjoj razini u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Dosad im je cijena plina na godišnjoj razini bila oko 383.000 kuna. Dakle, četiri puta skuplje! Mi sredstva za režijske troškove, tzv.decentralizirana sredstva dobivamo od nadležnog ministarstva i dalje po starim cijenama i, kako sada stvari stoje, tako će i ostati.

Najesen će razlika u cijeni od čak četiri puta prijeći na gradove i županije kao osnivače škola. Ovdje se radi o samo jednoj školi, ali pitanje je vremena kada će struja i plin poskupjeti i u svim ostalim javnim ustanovama. Predviđam da će najgore biti županijama.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara / Foto: Facebook

Pogotovo našoj koja je u teškim financijskim dubiozama i koja će, osim plina i struje, imati i problem s gorivom i putničkim prijevozom učenika. Milijuni kuna će od jeseni morati biti osigurani od gradova i županija za funkcioniranje javnih institucija.

Vi znate da ja uvijek javno i na vrijeme javno komuniciram probleme o kojima mnogi ne razmišljaju u ovom trenutku i nisu im ni na kraj pameti. Mi ćemo i ovaj problem riješiti, ali baš zato sada usred ljeta, kad je pravi trenutak, pripremamo se za izazove koji slijede”, upozorio je u utorak gradonačelnik Bjelovara.

Tim povodom pozvao je i gradske udruge koje se financiraju iz proračuna da već sad počnu štedjeti.

Racionalno trošite novac, jesen i zima će brzo doći, bit će velikih problema s plinom i grijanjem. Grad će ove zime imati velike režijske troškove u školama i drugim ustanovama, nećemo vam na zimu moći pomoći”, poručio je Hrebak gradskim udrugama.


Tagovi: BJELOVAR PLIN RAčUNI šKOLA

NEDAVNO OBJAVLJENO