Skandal: čovjek osumnjičen za kriminal nadzirat će financije Sveučilišta Sjever

Objavljeno, 09. ožujka 2024. Vijesti
# Foto: SVEUČILIŠTE SJEVER / Alen Host, prvi zdesna
AUTOR
Robert Mihaljević

Priličan skandal trese koprivničko Sveučilište Sjever: u novo sveučilišno vijeće imenovan je čovjek kojeg policija tereti za ozbiljan kriminal.

Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci koji je s drugim zaposlenicima osumnjičen za malverzacije teške 384.000 eura, imenovan je u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Na čelu Sveučilišnog vijeća je savjetnik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za ekonomska pitanja Zvonimir Savić, a u tom tijelu još su riječki profesor Pero Lučin, varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, profesori Petar Mišević, Krešo Zadro i Božidar Horvat.

Kako piše portal srednja.hr, Sveučilišno vijeće brine o zakonitosti rada javnog sveučilišta, racionalnoj uporabi materijalnih i kadrovskih resursa i nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana te upravljanje financijskim sredstvima u skladu sa zakonom i statutom.

Bivša uprava Ekonomskog fakulteta u Rijeci na čijem je čelu bio Alen Host osumnjičena je u veljači za štetu od 384.000 eura. Policija je objavila da je desetero osumnjičenih kazneno prijavljeno zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Policija sumnja kako je bivša uprava Ekonomskog fakulteta neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa fakulteta te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije provodila protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluje.

Host je bio dekan riječke Ekonomije od 2016. do 2022. godine. Tijekom karijere bio je i povjerenik Vlade Republike Hrvatske u Općini Matulji te član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.


Tagovi: ALEN HOST KRIMINAL SVEUčILIšNO VIJEćE SVEUčILIšTE SJEVER

NEDAVNO OBJAVLJENO