PRIMORJE MNOGO BOGATIJE

Sjever države ima uvjerljivo najniže plaće, Varaždinci godinama najgori

Objavljeno, 19. studenoga 2019. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / DANICA.HR / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Varaždinska županija na začelju je u državi po prosječnim plaćama, pokazuje nova analiza Hrvatske gospodarske komore.

U toj je županiji preklani prosječna plaća iznosila tek 4900 kuna. Na dnu su još Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska županija čije su prosječne plaće također niže od 5000 kuna.

Koprivničko-križevačka županija na kontinentu je u vrhu po isplaćenoj prosječnoj neto plaći koja je pretprošle godine iznosila 5420 kuna. Ispred nje u kontinentalnom dijelu Hrvatske su Zagrebačka (5900) i Karlovačka županija (5500 kuna).

Iz naše analize izuzeti su podaci za Grad Zagreb jer je riječ o državi u državi i najrazvijenijem području Hrvatske s obzirom na sjedišta svih velikih kompanija, broj stanovništva i snagu gospodarstva.

Tri najgore regije

No, kontinent se ne može mjeriti s jadranskim županijama čije se prosječne plaće uglavnom osjetno više. Na području Dubrovnika neto plaća iznosi 6000 kuna, Rijeke 5980, a Istre 5900.

Podaci HGK-a pokazali su kako su od 2007. do 2017. na prva tri mjesta prema visini prosječne neto plaće bile tri od ove četiri regije: Grad Zagreb, Primorsko-goranska, Dubrovačko-neretvanska i Istarska županija.

U istom desetogodišnjem razdoblju među tri županije s najnižom neto plaćom u Hrvatskoj bile su Varaždinska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska ili Međimurska županija. U cijelom razdoblju Varaždinska županija bila je među tri najgore.


Tagovi: HGK NAJNIžE PLAćE PLAćE PROSJEK

NEDAVNO OBJAVLJENO