STUDIJA NA MILIJUN PACIJENATA

Sjajne vijesti stižu iz Britanije! Je li ovo doista kraj pandemije?

Objavljeno, 01. siječnja 2022. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Testiranje na koronavirus / Fotografija nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Rizik od hospitalizacije s varijantom koronavirusa delta trostruko je viši nego s varijantom omikron koja se pokazala osjetno blažom kad je riječ o kliničkim slikama zaraženih.

Rezutat je to opsežne britanske studije na više od milijun slučajeva zaraženih s obje vrste virusa u posljednjih nekoliko tjedana. Iako su prijemi u bolnice počeli rasti, vlada vjeruje kako je nova varijanta blaža od delte, piše Jutarnji.

Broj pacijenata koji trebaju respirator uglavnom je stabilan kroz prosinac, za razliku od ranijih vrhunaca pandemije. Analizu je objavila britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost u suradnji s biostatičkim odjelom Sveučilišta u Cambridgeu.

Analizirali su 528.176 slučaja omikrona i 573.012 delte, a utvrdili su i da cjepiva dobro djeluju protiv varijante omikron.

“U ovoj analizi, rizik hospitalizacije je 81 posto niži nakon treće doze u odnosu na necijepljene slučajeve zaraze omikronom”, objavila je Agencija.

Susan Hopkins, glavna zdravstvena savjetnica u Agenciji, rekla je da je analiza u skladu s drugim ohrabrujućim znacima vezanih uz varijantu omikron, ali i naglasila da se zdravstveni sustav i dalje može naći u problemima s tako visokom stopom zaraznosti.

“Prerano je donositi definitivne zaključke o ozbiljnosti”, rekla je, dodajući da će vjerojatno biti značajnog pritiska na zdravstveni sustav u nadolazećim tjednima.

Podaci od petka govore o 12.395 pacijenata u bolnicama u Engleskoj koji boluju od covida, dok ih je u četvrtak bilo 11.542, Ipak, to je puno niže od vrhunca prošlog siječnja kada je u bolnicama bilo 34.000 pacijenata, navodi se u tekstu.


Tagovi: BRITANIJA OMIKRON PANDEMIJA STUDIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO