KLEZMER TRIO

Sjajan koncert u petak u 19 sati u povodu Tjedna Izraela u Koprivnici

Objavljeno, 20. studenoga 2019. Zabavno
# Foto: ARHIV / Zagrebački klezmer trio stiže u petak u Koprivnicu
AUTOR
Redakcijski tekst

U povodu Tjedna Izraela u petak u 19 sati u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici nastupa Zagrebački klezmer trio kojeg čine Bruno Philipp (klarinet), Mario Igrec (gitara) i Mladen Baraković (kontrabas).

Ulaz je slobodan, a koncert se održava u suorganizaciji Židovske općine Koprivnica i Muzeja grada. Predviđeno trajanje koncerta je 45 minuta.

Klezmer je, inače, pojam vezan uz aškenaske Židove u 18. stoljeću. Glazbeni se predložak temelji na liturgijskoj glazbi prerađenoj za društvene događaje, a karakterizira ga instrumentalna izvedba s brojnim improvizacijama i elementima autohtone glazbe.

Preteča jazza

Kao pravac u glazbi spominje se u 20. stoljeću i smatra se pretečom jazza. Uz klezmer, trio često obrađuje i izvodi glazbu iz tradicije tanga i glazbene vrste nastale pod utjecajem folklora s istoka.

Bruno Philipp jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, usavršavao se na konzervatoriju u Parizu. Solistički je nastupio s brojnim relevantnim hrvatskim ansamblima te ostvario suradnju s uglednim dirigentima i kompozitorima. Član je komornih sastava trio Solenza, Zagrebački puhački trio i Camerata Cantilly.

Mario Igrec diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog dugi je niz godina radio kao profesor gitare i pročelnik Jazz odjela. Stalni je član ansambala: Cubismo, Zagreb Jazz Portrait, Swing Again, Mario Igrec Jazz Project, Tro+Continuo. S grupom Cubismo u proteklom je razdoblju osvojio 20 diskografskih nagrada Porin, među kojima tri osobno – za aranžman te dvije za jazz kompoziciju.

Krčmarica Marica

Mladen Baraković hrvatski je jazz glazbenik i kontrabasist. Nastupao je s brojnim hrvatskim, ali i svjetskim glazbenicima poput Kaya Windinga, Ursule May, Michaela Urbaniaka, Georgija Garagnana, Csabe Desea i drugih. Član je jazz sastava Boilers Quartet s kojim je u suradnji s Boškom Petrovićem objavio nekoliko albuma.

Istog dana na istome mjestu od 18 sati publika će moći uživati u polusatnoj kazališnoj predstavi Krčmarica Marica Glumišne družine Virje. Riječ je o komediji čija je radnja smještena u virovsku gostionicu u kojoj je podcrtana važnost žene kao osobe i onoga što ona svojom pojavom i djelima može učiniti.


Tagovi: KLEZMER TRIO KONCERT TJEDAN IZRAELA

NEDAVNO OBJAVLJENO