Sirevi duplo skuplji, a mlijeko poskupjelo samo 10 posto! Kako je to moguće?

Objavljeno, 11. kolovoza 2022. Vijesti
# Foto: ČITATELJ / ČITATELJICA / Cijena kora sira danas i ljetos
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijena sireva u proteklih je godinu dana otišla u nebo, a neki su dvostruko skuplji nego lani. Iz trgovačkih lanaca kažu: Proizvođači su se zaigrali, to bi im se moglo obiti o glavu.

Kako otkriva Jutarnji, topljeni sir Zdenka od 140 grama u srpnju lani stajao je 10,99 kuna, a danas mu je cijena 15,99 kuna. Sirelin sir u listićima s 8,99 skočio je na 10,99, a Dalmatinac proizvođača Paške sirane sada umjesto 145 kuna za kilogram stoji 200 kuna.

Vindijin svježi kozji sir Caprofresh u srpnju lani stajao je 17,99 kuna za paket od 280 grama, no ovih se dana u istoj trgovini prodaje za nevjerojatnih 34,99 kuna, što znači da mu je cijena gotovo udvostručena. Caprodur je lani stajao 100 kuna za kilogram, a danas 189 kuna.

Poskupjele su čak i kore sira. Kako nas je nedavno izvijestio čitatelj, u supermarketu Eurospina cijena kilograma otpadnih kora sira skočila je proljetos na 49,90 kuna. I to se još reklamira s natpisom “pametna kupnja”. To je poskupljenje od 25 posto u odnosu na lanjsku jesen.

Martin Evačić, predsjednik Uprave Narodnog trgovačkog lanca i član Hrvatske udruge poslodavaca, otkriva kako je cijeli mliječni asortiman u godinu dana poskupio za sto posto.

“Sirovina, dakle mlijeko, u posljednjih je godinu dana poskupjela desetak posto pa nije jasno zašto bi sirevi bili sto posto skuplji. Pa zamislite da su trgovci za sto posto podigli svoje marže, kako bi tada cijene izgledale”, upozorava Evačić za Jutarnji.

Smatra da su se proizvođači zaigrali i da bi im se poskupljenja koja su u brojnim slučajevima drastična uskoro mogla obiti o glavu.

“Već sada je drastično pala prodaja mliječnih proizvoda i piletine koji su najviše otišli gore”, kaže Evačić.

Predsjednik udruge proizvođača mlijeka Mliječni put Hrvatske Mario Rengel također potvrđuje da je cijena mlijeka veća za 10-ak posto, pa ne razumije zašto su sirevi toliko poskupjeli.


Tagovi: MLIJEKO SIR SKUPLJI VINDIJA ZDENKA

NEDAVNO OBJAVLJENO