Sindikat u ratu s Dukatom: ‘Pazite čije proizvode kupujete u dućanu!’

Objavljeno, 26. ožujka 2024. Vijesti
# Foto: ARHIV / DUKAT / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Sindikat PPDIV-a otkazao je kolektivni ugovor u mljekarskom divu Dukatu koji je u vlasništvu francuskog Lactalisa.

U PPDIV-u navode kako je razlog otkazivanja kolektivnog ugovora sramotno ponašanje poslovodstva Dukata tijekom pregovora o novom ugovoru. Na koncu je Dukat osnovao svoj sindikat i potpuno prekinuo socijalni dijalog.

Znali su, kažu, od ranije da je Lactalis jedan od nalošijih poslodavaca u Europi, ali su vjerovali da će se pregovorima izgladiti neke nesuglasice.

Ukidaju radna mjesta

“Kao što to radi i drugdje, „kupio“ je predsjednika radničkog vijeća Igora Ciglara na način da mu je za bespogovornu suradnju omogućio napredovanje u karijeri.

Igor Ciglar dojučerašnji je sindikalni povjerenik PPDIV-a u Dukatu kojeg smo izbacili nakon saznanja da je novac članova sindikata trošio u privatne svrhe, čak i za kupovanje darova zaposlenicima. Saznavši za to, sve smo prijavili DORH-u i očekujemo podizanje kaznene prijave protiv njega”, rekli su u PPDIV-u.

Time je Dukat osigurao donošenje odluka, kroz savjetovanja i suodlučivanja sa radničkim vijećem, na štetu radnika. Odluke su se donosile bez prisustva ostalih članova radničkog vijeća u uredu Ljudskih resursa u prisustvu samo dvije osobe od kojih je jedna bila Ciglar, upozoravaju u PPDIV-u.

Ukidala su se radna mjesta, umanjivali koeficijenti, prešutno se provodilo protuzakonito isplaćivanje određenih naknada na koje radnici imaju pravo, temeljem Kolektivnog ugovora i niz drugih stvari.

Pazite što kupujete

Lactalis ima dugogodišnju praksu razbijanja sindikata i druge antisindikalne prakse koje je odlučio proširiti i na Hrvatsku. Osniva svoje lojalne sindikate u poduzećima čiji su vlasnici, tvrde u sindikatu PPDIV-a.

“Na sreću, u Hrvatskoj ima i drugačijih poslodavaca. Onih koji imaju empatiju prema zaposlenicima, poštuju socijalni dijalog, dogovaraju unapređenje materijalnih prava za svoje radnike sa sindikatima. Neki od njih dolaze i iz mljekarske industrije.

To su poslodavci kojima treba dati prostor i zato bi svatko od nas, prilikom kupnje bilo kojeg proizvoda u trgovinama, trebao dobro razmisliti čiji će proizvod kupiti. Koliko god se svima činilo da je možda svejedno čiji smo kupili, iz ovog je jasno da tome nije tako”, zaključuju u PPDIV-u.


Tagovi: DUKAT KOLEKTIVNI UGOVOR OTKAZ PPDIV RADNIčKO VIJEćE SINDIKAT SUKOB

NEDAVNO OBJAVLJENO