NEPRIMJERENO PONAŠANJE

Sindikalni šef dobio otkaz jer je radniku rekao da mu je žena ‘šlundra’

Objavljeno, 17. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA (tvrtka čiji je sindikalist dobio otkaz)
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznata tvrtka iz Međimurja tužila je Sindikat graditeljstva RH koji nije želio dati suglasnost za izvanredan otkaz ugovora o radu glavnom sindikalnom povjereniku te tvrtke. Bez te suglasnosti otkaz nije bio moguć.

Općinski sud u Čakovcu u petak je presudio u korist tvrtke, pa će sindikalist ipak dobiti otkaz ako presuda postane pravomoćna. Nakon saslušanja svih svjedoka, zaključeno je kako je sindikalist Ivica P. u ožujku ove godine verbalno napao radnika Dražena L. uz grube riječi, prijetnje i psovke. To je pak osobito teška povreda radnog odnosa.

Povod napadu bilo je to što je Dražen kao neposredni šef Danijelu M., povjerenicu sindikata i radnicu na čišćenju pogona, udaljio s posla jer je zakasnila s pauze za gablec. Najavio joj je pritom kako će je dva tjedna poslati na godišnji odmor.

Bili u vezi

“Nakon toga, nazvala sam Ivicu i sve mu ispričala te ga zatražila da mi donese ključ od auta jer smo tog dana zajedno došli na posao. Mi smo tada bili u vezi. Na dvorištu firme Ivica je tada naletio na Dražena i verbalno su se sukobili”, ispričala je Danijela.

Prema izjavama više svjedoka, Draženu je glavni sindikalni povjerenik u naletu bijesa svašta izgovorio.

“Kaj ti misliš tko si ti, imaš dva razreda škole? Provocirate me s Danijelom, kad su se gore vucarali i hodali skupa na seminare nikom nije smetalo, a Danijela i ja smetamo. Žena ti je šlundra! Ako ti žena ne da j…, nemoj j… Danijelu”, urlao je Ivica na Dražena.

Poručio mu je neka se pripazi poslije radnog vremena jer on zna kad Dražen dolazi na posao. Svemu je svjedočilo i troje radnika koji su kasnije uglavnom potvrdili njegove teške uvrede.

U tvrtki navode kako njihovu sindikalnom šefu to nije prvi put. Lani u kolovozu verbalno je napao radnike službe zaštite na radu koji su utvrđivali prisutnosti alkohola kod radnika na proizvodnoj liniji. Nakon prijave, Uprava tvrtke Ivicu je samo usmeno opomenula smatrajući da će takva opomena biti dovoljna.

Radnica dala otkaz

No, Sindikat graditeljstva Hrvatske usprotivio se otkazu svojem članu koji je, kažu, tada samo štitio radnicu Danijelu. Tvrde kako se Dražen ponio nedolično prema njoj samo zbog njezina privatnog života, a ne zbog ponašanja na radnom mjestu.

“Danijela je nakon toga dala otkaz jer takvo šikanozno ponašanje više nije mogla podnositi”, upozoravaju u Sindikatu.

Domeću kako je Ivica opravdano štitio njezina prava koja su joj takvim ponašanjem bila povrijeđena.

“Točno da je bilo povišenih tonova, ali ne jedino i isključivo od strane Ivice, već i od Dražena. Znakovito je da tvrtka ocjenjuje ponašanje Ivice kao nedopušteno i neprilično, a uopće se ne osvrće na nedolično i neprimjereno ponašanje Dražena”, vele predstavnici Sindikata graditeljstva.

No, Općinski sud presudio je u korist tvrtke i zaključio kako je izvanredan otkaz ugovora o radu sindikalnom lideru utemeljen na zakonu i posve legalan.


Tagovi: OTKAZ PRESUDA SINDIKALIST

NEDAVNO OBJAVLJENO