DETALJI NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE

Shrvani vatrogasci: Ronili smo i tražili tijela učenika u dubokoj i mutnoj vodi

Objavljeno, 11. srpnja 2020. Naše priče
# Foto: DVD BEDEKOVČINA / Vatrogasci i kupači izvlače tijelo mladića koji se utopio u jezeru kod Bedekovčine
AUTOR
Robert Mihaljević

Pred njima je bio cijeli život. Upravo su bili dobili svjedodžbe o završenoj srednjoj školi, posao kod lokalnog obrtnika već ih je čekao.

Samo nekoliko sati kasnije bili su mrtvi. Liječnici zabočke bolnice, unatoč nadljudskim naporima, nisu ih uspjeli spasiti. Uzrok smrti: utapanje.

Smrt mladića od 17 i 18 godina iz Mihovljana potresla je cijelu Hrvatsku. Oni su u petak s još jednim kolegom iz razreda nakon preuzimanja svjedodžbe u krapinskoj srednjoj školi biciklima stigli na jezero kod Bedekovčine.

Htjeli su se okupati, premda se u toj grabi, bedekovčanskom bajeru, kupa na vlastitu odgovornost. Voda je mutna, duboka, prepuna virova, nepredividiva.

Mutna i duboka voda

U jednom su času oko 15.30 sati potonuli nasred jezera i više nisu izranjali. Kupači su odmah pozvali hitnu i policiju, a oni vatrogasce. Uslijedila je dramatična akcija spašavanja dvojice mladića.

“I ovaj put naši mladi dečki vatrogasci – zapovjednik Tomislav Novosel, zamjenik zapovjednika Ivan Odak i tajnik Denis Novosel – pokazali su veliku odvažnost i humanost te spremnost pomoći u svakoj situaciji.

Nisu se ni trena dvoumili, čim smo došli pogledali smo se i u donjem rublju skočili su u vodu ne pitajući što ih tamo čeka, ne znajući ni točnu lokaciju nadljudskim su naporima i ronjenjem na dah u mutnoj i dubokoj vodi tražili unesrećene.

Nisu odustajali. Nalaze jednog, izvlače ga, sretni smo svi, animiraju ga medicinski timovi. Odmah traže drugog, umorni ne odustaju, nalaze ga, pomažemo i u reanimaciji jer su se medicinski tehničari umorili.

Dajemo nadljudske napore da spasimo dva mlada života. Na kraju, tužni smo, potišteni, nakon za nas i naše društvo jedne od najtežih intervencija dosad.

Čekao ih posao

Na žalost, kasno je bilo za unesrećene. Saznajemo, preminuli su. Upućujem izraze sućuti obitelji stradalih mladića, uz vas smo, bili smo i uz vašu djecu, žao nam je, dali smo sve od sebe, no nismo uspjeli”, otkrio je predsjednik DVD-a Bedekovčine Željko Odak.

Policija je navela kako su tijela mladića iz vode izvukli vatrogasci i građani koji su bili kraj jezera. Na žalost, preminuli su u bolnici, a mrtva tijela prevezena su u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu kako bi se ustanovio točan uzrok smrti.

Darko Ban, načelnik Bedekovčine, za portal zagorje.com kaže kako je to golema tragedija za cijeli kraj.

“Bili su dobri, pošteni dečki, taman su završili srednju školu. Već su imali posao kod lokalnog obrtnika. Dobri radnici. Obojicu poznam. Jedan je igrao nogomet za NK Rudar, za mlađe naraštaje”, ispričao je Zlatko Bartolić, načelnik Mihovljana, koji je došao na jezera nakon što ga je nazvao kolega Ban.

Preteška bol

“Sjeo sam u auto i dojurio, jednog mladića su tada reanimirali, a drugog su bili već odvezli u bolnicu. Velika tuga je to što se dogodilo”, bio je shrvan Bartolić.

Liječnici hitne pomoći na obali jezera uspjeli su nakratko reanimirati mladiće masažom srca, elektrošokovima i umjetnim disanjem. Odmah su ih prebacili u bolnicu gdje se tim liječnika borio za njihove živote.

Na žalost, nisu uspjeli. Mladići su bili predugo u vodi, bez kisika i više im nije bilo pomoći. U bolnici su tek mogli ustanoviti točno vrijeme smrti, o čemu su obavijestili policiju i rodbinu.

Prevelika tuga, preteška bol srušila se na njihove roditelje i cijelu obitelj, ali i sve koji su ih poznavali. A tek su počeli živjeti…


Tagovi: TRAGEDIJA UčENICI UTOPILI SE VATROGASCI ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO