BITKA ZA TRŽIŠTE MALOPRODAJE DERIVATA

Shell stigao u Hrvatsku: evo tko sve danas drži 870 benzinskih postaja

Objavljeno, 20. siječnja 2021. Financijer
# Foto: LUKOIL / IUSTRACIJA / Nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Počela je posljednja etapa konsolidacije hrvatskog tržišta maloprodaje naftnih derivata i plina na benzinskim postajama.

Prvo je objavljeno kako je slovenska naftna kompanija Petrol preuzela maloprodajni lanac Crodux u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

Petrol ima ukupno 110 benzinskih postaja u Hrvatskoj, a Crodux 91 postaju. Sve će one uskoro poslovati pod brandom Petrol, a kompanija će s 201 postajom učvrstiti drugu poziciju na tržištu.

Prva je i dalje INA koja u Hrvatskoj ima 396 benzinskih postaja te još 50-ak u okolnim zemljama.

INA je i dalje lider

Osim toga. ovih se dana dogodila još jedna zanimljiva akvizicija. Ukupno 26 benzinskih postaja Apiosa prezeo je vodeći grčki maloprodajni lanac prodaje derivata Coral, koji je dio moćne multinacionalke Royal Dutch Shell.

Benzinske Apiosa ubuduće će se zvati Shell iz kojeg najavljuju dalje širenje u Hrvatskoj. Nisu, dakle, isključene nove akvizicije, ali i gradnja novih Shellovih benzinskih postaja.

U Hrvatskoj ima 870 benzinskih postaja, a INA je, dakle, i dalje lider s blizu 400 postaja i udjelom od 45,5 posto. Na drugome je mjestu slovenski Petrol koji nakon kupnje Croduxa posjeduje 201 postaju, odnosno 23 posto udjela.

Četvrti je ruski Lukoil s 47 postaja i udjelom od 5,4 posto, a peti mađarski MOL preko lanca Tifon s 46 benzinskih i s udjelom od 5,3 posto.

Je li Adria oil nova meta

Multinacionalni div Shell, pak, ulazi kao šesti na tržištu preuzimanjem Apiosa s 26 postaja i udjelom od 3 posto. Treći je istarski Adria oil s 25 benzinskih postaja i udjelom od 2,9 posto.

Adria oil u vlasništvu je poznatog menadžera i poslovnog čovjeka iz Rijeke Željka Mandarića, gazde prijevozničko-logističke kompanije Manšped. Moguće je da je upravo njegov Adria oil nova meta za preuzimanje.

Križevački trgovački div KTC pak ima 15 benzinskih postaja: 13 u sklopu trgovačkih centara, a dvije na brzoj cesti kod Vrbovca.

Nešto više od stotinu preostalih benzinskih postaja u Hrvatskoj u vlasništvu je više malih tvrtki, poput Antunovićeva AGS-a i drugih.

Najveći igrači / broj benzinskih / udjel (%)

  1. INA 396 (45,5)
  2. Petrol 110 (12,6)
  3. Crodux 91 (10,5)
  4. Lukoil 47 (5,4)
  5. Tifon 46 (5,3)
  6. Apios 26 (3,0)
  7. Adria oil 25 (2,9)
  8. KTC 15 (1,7)

Tagovi: BENZINSKA BENZINSKE POSTAJE INA PETROL SHELL

NEDAVNO OBJAVLJENO