RAZGOVOR ZA VEČERNJI

Šeficu Podravke pitali hoće li u Vegeti konačno biti domaćeg povrća

Objavljeno, 03. ožujka 2022. Razgovori
# Foto: PODRAVKA / Tvornica Vegete
AUTOR
Redakcijski tekst

Mnoge hrvatske kompanije sa zabrinutošću i zebnjom prate krvavi rusko-ukrajinski rat koji će imati ozbiljne posljedice i za njihovo poslovanje.

Da će doći do velikih poremećaja na svjetskom tržištu, upozorava predsjednica uprave Podravke Martina Dalić koja otkriva kako Ukrajina i Rusija zajedno drže čak 25 posto svjetske proizvodnje žita.

“Ustvari, poremećaji se već događaju. Ovo je pravi trenutak da prepoznamo da Hrvatska proizvodi dovoljno žita za svoje potrebe, odnosno da na nacionalnoj razini shvatimo koliko je važno da u proizvodnji makar najvažnijih i najosnovnijih poljoprivrednih proizvoda možemo zadovoljiti svoje potrebe”, naglašava Martina Dalić u razgovoru za Večernji.

Podravka je lani donijela niz mjera upravo na tragu povećanja dostupnosti sirovine i kontrole nad proizvodnjom sirovina.

“Upravo su u tijeku pripreme za sadnju crvene paprike na velikim površinama u Koprivnici u obujmu u kojem Podravka nikada do sada nije sadila, kako bi potrebe za tom sirovinom u potpunosti zadovoljili sami, bez uvoza iz trećih zemalja.

Nema sušenog povrća

Za vlastite potrebe sami u cijelosti proizvodimo grašak, ciklu, a u ovoj godini namjeravamo udvostručiti proizvodnju rajčice u Istri što bi nam omogućilo i stvorilo temelje za izgradnju novog pogona rajčice za preradu”, ističe ona.

Na pitanje novinarke mogu li onda jednog dana u Vegeti svi sastojci biti domaći, odgovara kako bi se to načelu moglo postići.

Martina Dalić / Foto: Podravka

“Poznato je da se u Hrvatskoj ne proizvodi sušeno povrće koje je glavni sastojak Vegete. U tom smislu postoje određene konkretne inicijative, s jedne strane koje se tiču izgradnje sušare uz pomoć EU fondova, što je primarno inicijativa Virovitičko-podravske županije, a s druge strane i inicijativa privatnog sektora koji je jak u proizvodnji svježeg povrća i išao bi u tom smjeru.

Podravka je voljna sušeno povrće nabavljati na domaćem tržištu. U kontaktu smo s ljudima koji vode te inicijative te očekujem da će se u sljedećem razdoblju smanjiti udio uvezenog sušenog povrća. Preduvjet je da domaće sušeno povrće kupujemo po konkurentnom cijenama”, zaključuje čelnica Podravke.

Cijeli razgovor s Martinom Dalić možete pročitati OVDJE.


Tagovi: MARTINA DALIć RAZGOVOR VEčERNJI VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO