DANICA OTKRILA VRUĆU PRIČU

Šefica Ureda državne uprave uzela otpremninu pa se opet vratila na posao

Objavljeno, 19. svibnja 2020. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Jasminka Širola na HDZ-ovu skupu potkraj veljače u Domoljubu
AUTOR
Robert Mihaljević

Bivša šefica Ureda državne uprave u Križevcima Jasminka Širola podnijela je prošle godine zahtjev za prestanak radnog odnosa koji je bio uvjet za stimulativnu otpremninu.

Uredi državne uprave diljem Hrvatske, pa tako i onaj središnji u Koprivnici s ispostavom u Križevcima, od 1. siječnja ukinuti su te pripojeni županijama. Vlada je osigurala 150 milijuna kuna za stimulativne otpremnine za sve one koji su htjeli otići.

Jasminka Širola odlučila je iskoristiti zakonsku mogućnost, a naši dobro upućeni izvori tvrde kako je 15. prosinca otišla iz Ureda uz otpremninu od oko 200.000 kuna. Već drugi dan prijavila se na Zavod za zapošljavanje.

Iz Ureda državne uprave u Koprivnici, prema službenim podacima, uz stimulativne otpremnine otišlo je 23 od ukupno 75 zaposlenih. I tu bi naša priča stala da ovih dana nismo doznali kako gospođa Širola i dalje radi ono što je godinama radila u Križevcima – izvlaštenja zemljišta za projekte od državnog interesa.

SAVJETNICA ZA IZVLAŠTENJA

Istinabog, danas nije šefica ispostave Ureda državne uprave, već savjetnica za imovinska prava u novom županijskom Upravnom odjelu za opću upravu. Istom onom u koji su 1. siječnja prešli svi zaposlenici ukinutog Ureda državne uprave.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opća bolnica Koprivnica
Dr. Mato Devčić, predsjednik križevačkog HDZ-a / Foto: ŽUPANIJA

Kako je to moguće, sigurno se pitate? Portal Danica istražio je pozadinu cijele priče koja bi, nema nikakve sumnje, mogla biti predložak za ozbiljan politički fajt u županiji.

Jasminka Širola, tvrde naši sugovornici, utjecajna je članica HDZ-a u Križevcima i osoba od povjerenja šefa gradske organizacije dr. Mate Devčića, ravnatelja koprivničke bolnice. Dio je to moćnog križevačkog političkog lobija na čijem je čelu župan Darko Koren, čelnik stranke Mreža koja vlada županijom u koaliciji s HDZ-om.

Uostalom, pojavila se Širola potkraj veljače ove godine i na velikom HDZ-ovu skupu u Koprivnici na kojem je govorio i šef stranke Andrej Plenković. Samo koji dan nakon tog stranačkog skupa, počinje opet raditi. Iste poslove izvlaštenja, na radnom mjestu u Križevcima.

Formalno-pravno, u njezinu odlasku i povratku sve je manje-više čisto. Otišla je uz otpremninu, prijavila se na Zavod za zapošljavanje te se u veljači javila na natječaj koji je raspisala Županija za radno mjesto savjetnice za imovinska prava.

VELIKO ISKUSTVO

Bila je jedina kandidatkinja i uspješno je prošla sve testove i razgovore. Početkom ožujka zaposlena je na određeno, s mogućnošću produženja ugovora o radu. No, to je ipak politički i moralno vrlo neugodna priča. Zbog otpremnine, ali i stranačkih veza.

Jasminka Širola uglavnom potvrđuje ono što nam je faktografski poznato. Otišla je, kaže, iz Ureda državne uprave 15. prosinca uz otpremninu te se drugi dan prijavila na Zavod za zapošljavanje jer nije imala uvjete za mirovinu.

Na Zavodu je aktivno tražila posao, sudjelovala na edukacijama te se jedina javila na natječaj koji je u veljači raspisala Županija. Ne vidi baš ništa sporno u činjenici da opet radi ono što je godinama radila – izvlaštenja nekretnina.

Darko Koren
Župan Darko Koren na HDZ-ovu skupu u Koprivnici na kojem je bila i Jasminka Širola / Foto: Danica.hr

“Ja sam specijalist za izvlaštenja, imam veliko iskustvo i kompetencije na tim poslovima. Bavim se postupcima izvlaštenja za gradnju brze ceste do Kloštra Vojakovačkog. Tu je pet elaborata s više od 200 osnovnih čestica, to je ogroman posao”, upozorava gospođa Širola.

Ističe kako je na natječaju za to radno mjesto zadovoljila sve uvjete i prošla zahtjevna testiranja.

NA SKLISKOM TERENU

“Bila sam jedini kandidat. Baš bih voljela da se još netko javio, pa da prođe svu tu zahtjevnu proceduru”, navodi.

Kaže kako nije ona određivala tko će lani otići iz Ureda državne uprave, odnosno tko je višak. Odnosno, da nije otišla svojevoljno. No, tu je gospođa Širola, po svemu sudeći, na skliskom terenu s obzirom na propisanu proceduru za stimulativne otpremnine.

Otpremninu su, naime, mogli dobiti svi koji ostvaruju pravo na starosnu mirovinu između srpnja 2019. i prosinca 2025. godine, a trebali su do 1. listopada sami podnijeti pisani zahtjev za prestanak radnog odnosa.

Osim toga, malo je nevjerojatno da bi HDZ-ovu dugogodišnju šeficu ispostave Ureda državne uprave u Križevcima netko iz državne uprave silom tjerao na Zavod za zapošljavanje.

Svima koji su odlazili pripadala je otpremnina u visini prosječne bruto plaće za svaku godinu radnog staža, a iznos se množio s koeficijentima koji su ovisili o roku za punu mirovinu. Oni koji su stjecali uvjete za mirovinu već ove godine, dobivali su samo desetak posto tog iznosa.

Jasminka Širola
Jasminka Širola / Foto: DANICA.HR
SAMO JEDNA PRIJAVA

Naši sugovornici kažu kako gospođa Širola kao savjetnica ima plaću od 8500 kuna te upozoravaju da je primljena upravo početkom ožujka, kad su zbog epidemije koronavirusa županijski uredi bili u ‘praznom hodu’. Odnosno, nisu baš imali posla.

Iz Županijske uprave u Koprivnici odgovorili su nam kako s otpremninom nemaju ništa jer je riječ o razdoblju kad joj poslodavac nije bila Županija, već Ured državne uprave.

“S obzirom da je nastavak izgradnje brze ceste od izuzetne važnosti za našu županiju, zbog pripreme dokumentacije za izvlaštenja i povećanog opsega tih poslova vidjeli smo potrebu za raspisivanjem natječaja za izdvojeno mjesto rada u Križevcima, a sukladno planu prijema za ovu godinu.

Na oglas je pristigla jedna prijava koja je zadovoljavala formalne uvjete. Rok od šest mjeseci potreban je za pripremu tog dijela dokumentacije u ovoj fazi razvoja projekta.

O stranačkoj pripadnosti nemamo nikakvih spoznaja, niti je to imalo bilo kakav utjecaj na izbor gospođe Širola”, odgovorila nam je u utorak poslijepodne Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana Darka Korena.


Tagovi: HDZ JASMINKA šIROLA OTPREMNINA URED DRžAVNE UPRAVE žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO