Šefica pošte, poznati sudac i ‘barba Luka’ u šokantnoj priči o otkazima i mobingu

Objavljeno, 04. ožujka 2023. Naše priče
# Foto: HRVATSKA POŠTA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Ovih je dana poznati slučaj mobinga u Hrvatskoj pošti dobio nepravomoćni sudski epilog koji je šokirao bivšu zaposlenicu, unatoč tome što je dobila spor.

Tužbu je još 2010. godine podnijela tadašnja upraviteljica pošte u Metkoviću Marina Kuzman. Njoj su zbog sukoba s tada moćnim šefom pošte u Dubrovniku, kasnije i članom uprave HP-a, poznatim nogometnim sucem Mateom Beusanom i njegovim ljudima čak pet puta davali otkaz.

No, svih pet puta ona ja ne sudu uspjela poništiti te otkaze pa su je svaki put morali vratiti na posao. Osim toga, kazneno su je prijavljivali za nezakonitosti, ali i u tim je postupcima na koncu pravomoćno oslobođena.

Marina Kuzman, prema presudi koja je donesena ovih dana, bila je godinama izložena mobingu i šikaniranju na svojem radnom mjestu, pa joj Hrvatska pošta mora isplatiti oko 20.500 eura odštete (155.000 kuna).

No, kako je tražila čak 650.000 eura, sud je odlučio da ona Pošti mora podmiriti čak 479.000 eura (oko 3,6 milijuna kuna) troškova sudskog postupka! Bivša šefica pošte u Metkoviću šokirana je takvim raspletom situacije.

Vrijeđale šeficu

Sutkinja je u obrazloženju presude posebno istaknula činenjicu da joj je poslodavac neosnovano čak pet puta u samo dvije i pol godine otkazao ugovore o radu, što govori u prilog tome da je “tužiteljica bila uznemiravana na radnom mjestu jer je uspjela u svim tim sporovima”.

“Pokrenula je i kaznene postupke protiv radnica I. i L. koje su je vrijeđale na radnom mjestu, te su one u kaznenim postupcima proglašene krivima za kazneno djelo uvrede i klevete. Poslodavac je podnio i kaznenu prijavu protiv tužiteljice radi krivotvorenja isprave, ali ju je državno odvjetništvo u Metkoviću odbacilo”, ističe se u presudi.

U ponašanju Matea Beusana i njegovih ljudi ima “obilježja mobinga, odnosno sustavnog šikanoznog i zlonamjernog ponašanja s ciljem eliminacije tužiteljice s radnog mjesta, što je dokazano tijekom postupka”, smatra sud. To je sve dovelo do pogoršanja njezinog zdravstvenog stanja.

Mateo Beusan, poznato sudačko “Oko sokolovo”, tada je bio izvršni direktor Središta pošta Dubrovnik, a njegov čovjek Jerolim Vladimir šef pošte u Pločama koja je bila izravno nadređena Metkoviću. Beusan u svojem iskazu navodi kako sve ima političku pozadinu jer je šefica pošte u Metkoviću imala moćnu zaštitu.

“Ja sam zbog nje morao ići u Split na razgovor kod jedne važne osobe da ne bi dobio po tamburi. Inače, njezin brat je radio u gardi pokojnog Franje Tuđmana, pa sam dobio i poziv od nekoga te mi je bilo rečeno da pazim što radim.

Interna kontrola

Ukoliko gospodin Skoblar (tadašnji predsjednik uprav HP-a, op. a.) bude htio govoriti tko je u ime politike dolazio na razgovor za nju, saznat će se prava pozadina”, naglasio je Beusan koji upozorava kako on nikad nije uznemiravao, niti diskriminirao tužiteljicu na radnom mjestu.

Mateo Beusan / Youtube screenshot

Posebno je zanimljivo bilo svjedočenje tadašnjeg inspektora interne kontrole HP-a Ivana Kalambatovića koji je u vrijeme spornih događaja u poštanskom uredu u Metkoviću bio u kontroli.

“Tih par dana koliko sam vršio kontrolu radnici poštanskog ureda odjednom su počeli odlaziti na bolovanja, što je dovelo u pitanje funkcioniranje ureda. Otišlo ih je 16 na bolovanje. Ali, kad sam zatražio provjeru bolovanja, svi oni su se vratili na posao”, otkrio je, a sutkinja iz toga zaključuje kako se radnicima manipuliralo.

“Ma, stvar je u tome da je bivši upravitelj središta pošta Dubrovnik Mateo Beusan smatrao da je Marina Kuzman dovedena za voditeljicu poštanskog ureda po političkoj liniji, pretpostavljam da se radilo o političkoj liniji “barba Luka”, ja to pretpostavljam”, ispričao je Kalambatović.

No, navodi i kako je činjenica da je Marina Kuzman puno puta osporavala odluke Matea Beusana, tako i onu o “smanjenju broja izvršitelja kontrolora, budući da je unatoč odluci povjerenstva Marina Kuzman i da lje inzistirala na dva izvršitelja kontrolora i jednog upravitelja”.

Narušili čast i ugled

“I Mateo Beusan i Jerolim Vladimir su bili u ratu s tužiteljicom Marinom Kuzman, a zašto, ja to stvarno ne znam”, zaključuje inspektor kontrolor Hrvatske pošte.

Hrvatska pošta tijekom ročišta za naknadu štete priznala je kako je tužiteljici pet puta otkazan ugovor o radu, ali odluke su kasnije poništene.

“No, odluke o otkazu nisu takve prirode da bi diskvalificirale tužiteljicu kao osobu te narušili njezinu čast, ugled i dostojanstvo. Činjenica da je HP u više navrata otkazao ugovor o radu, potom sud takve odluke poništio, ne ukazuje na odgovornost Pošte kao poslodavca za naknadu štete”, smatraju u HP-u

Sud je zaključio kako je Hrvatska pošta “u rujnu, listopadu i studenom 2005. godine, u kolovozu 2006. i ožujku 2008. godine u pet navrata otkazivala ugovor o radu tužiteljici, od čega je uprava Pošte stavila izvan snage dvije prve odluke, dok su ostale tri bile predmet sudskih radnih sporova u kojima je tužiteljica uspjela”.

Na koncu, bivša upraviteljica pošte u Metkoviću sve je to uspjela i dokazati nakon sudskih postupaka koji su trajali čak 12 godina. No, kad se sve zbroji i oduzme, Marina Kuzman, unatoč dobivenom sporu, dužna je Hrvatskoj pošti oko 3,5 milijuna kuna!


Tagovi: BARBA LUKA HRVATSKA POšTA MARINA KUZMAN MATEO BEUSAN METKOVIć ODšTETA OTKAZI

NEDAVNO OBJAVLJENO