PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA UTAJU:

Šef sindikata i dvije blagajnice 10 godina potkradali radnike

Objavljeno, 21. ožujka 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Phoenix farmacija je poznata veledrogerija
AUTOR
Redakcijski tekst

Više od deset godina zaposlenici poznate farmaceutske tvrtke potkradali su sindikalnu blagajnu uzajamne pomoći, a otkriveni su tek kad je kontrola pronašla priličan manjak.

Tvrde to varaždinski tužitelji koji su podnijeli optužnicu protiv bivšeg šefa financija i sindikalnog povjerenika Irfana (70) te bivših blagajnica Kate (63) i Jasenke (59).

Njih se tereti da su od siječnja 2005. do siječnja 2016. zajednički i dogovorno iz neformalno organizirane Kase uzajamne pomoći tvrtke Phoenix farmacija Zagreb na svoje privatne račune prebacili ukupno oko 286.000 kuna.

Za taj su iznos oštetili ukupno 72 zaposlenika iz cijele Hrvatske koji su mjesečno za Kasu od plaće izdvajali od 70 do 300 kuna. Inače, Phoenix farmacija je jedna od vodećih veledrogerija koja lijekovima opskrbljuje ljekarne, bolnice i druge zdrastvene ustanove.

Ovlašteni knjigovodstveno-financijski vještak utvrdio je kako je ukupan iznos viškova u Kasi u razdoblju od 2005. do 2015. godine, a za koji u spisu ne postoji dokumentacija da je vraćen, gotovo milijun kuna.

NIJE ZNALA ZA VELIKI DUG

“Ako se iznos viškova umanji za iznos za koji je objektivno zaključiti da je prebačen u blagajnu (ali bez dokumenta), preostaje iznos ‘viška sredstava’ od 286.000 kuna, a koji, nakon što je prebačen na račune okrivljenika, nije vraćen u Kasu.

Kako polog gotovine u blagajnu u iznosu od 700.000 kuna nije evidentiran, na temelju dokumentacije spisa nije moguće nesporno utvrditi koliko se od nevraćenog iznosa od 286.000 kuna odnosi na kojeg od okrivljenika”, tumači vještak.

Irfan je tijekom istrage sve opovrgnuo navodeći kako su sve odluke o Kasi uzajamne pomoći donosile Kata i Jasenka. Negira i da je vrbovao zaposlenike u sindikat, kako bi počeli uplaćivati članarinu u Kasu.

“Irfan mi je predlagao da podignem kredit kako bih podmirila utvrđen manjak, ali nisam pristala”, branila se Kata

“Nisam imao nikakvu ulogu u Kasi, bio sam običan član i voditelj financija  u tvrtki Phoenix farmacija”, upozorava Irfan, koji je danas u mirovini.

Kata je pak sindikalnu Kasu preuzela 2005. godine te ju je vodila s Jasenkom.

“Mislila sam da će zaposlenici kojima su isplaćivane pozjamice iz Kase uredno vraćati novac, ali to se nije dogodilo. Nisam znala da postoji dug od 290.000 kuna i to me šokiralo.

Irfan mi je predlagao da ja podignem kredit kako bih podmirila utvrđen manjak u Kasi, ali na to nisam pristala”, branila se Kata.

TRAŽE BEZUVJETAN ZATVOR

Jasenka se također brani kako ne zna kako je i kada došlo do problema. Priznaje kako se novac zaposlenika uplaćivao na njezin i Katin račun, nakon čega su ga dizale s računa i donosile u tvrtku s obzirom da su se zajmovi davali u gotovini sve do kraja 2014. kad je Kata otišla u mirovinu.

“Irfan je bio sindikalni povjerenik, zaslužan član Kase s kojim sam radila u istom uredu. Većina novca iz Kase uplaćivana je na moj i Katin račun, ali i na Irfanov.

Svu dokumentaciju koja se odnosi na financijsko stanje Kase ima Kata koja je 2014. otišla u mirovinu. No, Kata je nastavila voditi Kasu i u mirovini”, zaključila je Jasenka.

Varaždinski tužitelji za svo troje optuženih traže bezuvjetne kazne zatvora od 14 mjeseci. Tereti ih se za kazneno djelo utaje. Na suđenju će iskaze dati i 72 oštećena radnika Phoenix farmacije.


Tagovi: BLAGAJNA BLAGAJNICE KASA NOVAC OPTUžNICA PHOENIX FARMACIJA SINDIKAT

NEDAVNO OBJAVLJENO