RASIZAM NAŠ SVAGDAŠNJI

Šef SDP-a kolegu iz oporbe nazvao ciganom. I svima je to baš zabavno…

Objavljeno, 12. rujna 2021. Komentari
# Foto: GLAS PODRAVINE / Mladen Kešer, načelnik Kalnika i šef županijskog SDP-a
AUTOR
Robert Mihaljević

Odavno smo ustvrdili kako su župan Darko Koren i HDZ redovito, svake nedjelje, u svojim župnim crkvama u koje pohode na misna slavlja trebali plaćati mise za zdravlje i stamenu političku snagu lideru županijskog SDP-a Mladenu Kešeru. Jer njihov najveći blagoslov svakako će biti Kešerov ostanak na čelu SDP-a što je duže moguće.

Naša se teza dosad potvrdila nebrojeno puta, pa i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine u Koprivnici, nakon koje je Mladen Kešer u priopćenju odaslanom svim lokalnim medijima zavapio: „Lacković ponovno HDZ-ov žetončić, nemoj biti cigan“! Da, točno tako, dobro ste pročitali. Taj njegov ogavan i rasistički istup zaslužuje poseban osvrt, ali na početku ove evanđeoske političke poslanice valja ipak podsjetiti kako su Koren i HDZ došli do većine u Županijskoj skupštini, koja danas broji 20 od ukupno 37 vijećničkih ruku.

Korenova Mreža i županijski HDZ predvođen saborskim zastunikom Darkom Sobotom na izborima su osvojili samo 12 mandata, no imali su mnogo veći potencijal za formiranje većine od SDP-a i Lackovićeve stranke koji su ukupno dobili 18 predstavnika i nedostajala im je tek jedna ruka do većine u županijskom parlamentu.

Na koncu se dogodilo da su HDZ-u i županu prešla tri vijećnika križevačkoga gradonačelnika Marija Rajna, po dvoje HSS-ovih i nezavisnih s liste Mosta, ali i Kešerov, odnosno SDP-ov vijećnik, načelnik Gornje Rijeke Darko Fištrović. Usput, taj isti HSS na gradskoj, koprivničkoj razini u koaliciji je s SDP-om, a na županijskoj s bivšim HSS-ovcem Korenom koji se nakon abdiciranja svojski trudio razvaliti svoju bivšu stranku u Podravini i Prigorju.

RASISTIČKA SVINJARIJA

U takvoj političkoj kloaki, toj ustajaloj i smradnoj žabokrečini zbog koje će pošten svijet još više u širokom luku obilaziti glasačke kutije na lokalnim izborima, eto ti lidera kvazioporbe Kešera koji se nakon posljednje sjednice županijskog parlamenta žestoko obračunava s – Nezavisnima Želja Lackovića. Da, dobro ste pročitali. Ne s HDZ-om, ne s potrošenim i rashodovanim županom, već s Lackovićem. Ajde priznajte – jesu li Koren i HDZ, da su sto godina birali, mogli naći boljeg lidera oporbe za sebe u županijskim klupama? Znate odgovor, samo vas malo zajebavam.

Ovdje je zapravo potpuno nebitan razlog Kešerova žestokog ataka na Lackovića, čovjeka koji bi mu formalno trebao biti najveći saveznik u obračunu sa županijskim vlastima. Ali, evo u jednoj rečenici – Lackovićevi vijećnici napustili su sjednicu skupštine jer se s Korenom i HDZ-om nisu uspjeli dogovoriti oko mjesta u odborima koja su potom pripala SDP-u, a esdepeovac Kešer Lackovića je zbog toga optužio da šuruje s – HDZ-om.

Ali, zaboga miloga, kako se netko tako visoko rangiran u javnom političkom prostoru uopće usuđuje tako nešto uopće prevaliti preko usta!?

I još mu je poručio: „Nemoj bit cigan“! Jer cigani su, očito smatra Kešer, nešto najgore na svijetu, pa je najveća uvreda svojem neprijatelju – političkom ili osobnom – reći da je upravo to, cigan.

Kešer je tu rasističku svinjariju glatko prevalio preko usta kao čelnik županijskog SDP-a i vijećnik u Županijskoj skupštini. To da na nju nitko iz političkih krugova nije reagirao, drugi je par rukava i također govori dosta o tome kako se i u našoj sredini doživljava kad se nekom veli da je cigan.

Ali, zaboga miloga, kako se netko tako visoko rangiran u javnom političkom prostoru uopće usuđuje tako nešto uopće prevaliti preko usta!? I to ne u afektu, za govornicom, u žaru borbe i odgovarajući na provokacije i niske udarce. Ne. Kešer je to napisao u svojem priopćenju, potpuno hladne i trezvene glave. To je posebno strašno.

KAO LANJSKI SNIJEG

Posljednji događaji uoči Županijske skupštine, na sjednici i nakon nje, dakle, do kraja su potvrdili našu tezu da se župan i njegovi saveznici iz HDZ-a ne moraju bojati za svoje pozicije sve dok je njima Mladena Kešera. Odnosno, mogu komotno računati da će vladati koliko im se i kako bude htjelo. No, ti događaji potvrđuju tezu koju smo i ranije često eksploatirali tumačeći odnosne na županijskoj političkoj sceni: ovog je časa jedina smislena, artikulirana i stvarna oporba županu Korenu i HDZ-ovu Felaku – ma što vi o njemu mislili – lider Nezavisnih Željko Lacković.

Sve je ovog časa u njegovim rukama. Kešer koji čini smiješnim SDP, nominalno najjaču stranku u županiji prema posljednjim izbornim ciklusima. Činjenica da je upravo SDP-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Darko Fištrović digao ruku za Korena i Felaka tijekom formiranja koalicijske većine. I što je posebno važno – potpora HSS-a Korenu i HDZ-ovu čelniku Skupštine Felaku.

Za rasnog oporbenjaka i čovjeka s istančanim političkim nervom – a Lacković to svakako jest – nema boljeg argumenta za tezu da su SDP i HDZ u županiji u koaliciji i projektnoj suradnji od činjenice da ekipa HSS-ova senatora i najutjecajnijeg čovjeka u lokalnoj organizaciji Ivana Pala, inače predsjednika Gradskog vijeća Koprivnice, na županijskoj razini drži štangu HDZ-u, a na gradskoj SDP-u.

Četiri su godine do novih izbora i ovo što se danas događa dotad za birače i njihovu ograničenu percepciju svakako može biti lanjski snijeg. No, redovito podgrijavanje tih relacija može prilično promijeniti odnose na županijskoj političkoj karti.

Komentar je izvorno objavljen u tjedniku Glas Podravine


Tagovi: CIGAN MLADEN KEšER SDP žELJKO LACKOVIć žUPANIJSKA SKUPšTINA

NEDAVNO OBJAVLJENO