LUKA BURILOVIĆ U FOKUSU

Šef HGK-a i član NO-a Podravke ima diplomu sumnjive škole iz BiH

Objavljeno, 01. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / ARHIV / Plenković i Burilović na sajmu prehrane u Berlinu
AUTOR
Redakcijski tekst

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Podravke Luka Burilović (HDZ) diplomirao je na privatnom Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci.

Ta visoka škola i banjolučki Panevropski univerzitet Apeiron našli su se na udaru vlasti u Republici Srpskoj zbog sumnje u lažne diplome, donosi N1 u reportaži o sumnjivim diplomama iz BiH.

S Univerziteta za poslovne studije priznate su u Hrvatskoj 272 diplome, a s Panevropskog univerziteta Apeiron 141 diploma.

“Mi imamo ovdje neke univerzitete, fakultete kojima su dani certifikati ranije, koji su filovali lažne diplome. Primjerice Univerzitet za poslovne studije, pa i Apeiron.

POLOŽIO 11 ISPITA

Ja sam za to da se ti univerziteti odmah zatvore i svi oni koji su učestvovali u tome da budu podložni krivičnom gonjenju”, kazao je ovih dana Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH.

Na Univerzitetu za poslovne studije Luka Burilović diplomirao je za samo jednu godinu. Prosvjetna inspekcija Republike Srpske kaže kako je sve čisto, a Burilović je za godinu dana položio ukupno 11 ispita.

Šef HGK-a tumači kao je svo vrijeme radio, bio pomoćnik ministra, pa nije bilo mogućnosti da upiše treću godinu nakon završene dvije u Hrvatskoj.

“Upisao sam tu razlikovnu godinu u Banja Luci, završio sve čisto, možete provjeriti”, tumači Burilović za N1.

On je bio pomoćnik ministra, predsjednik Uprave županjske Sladorane, član NO-a Vupika, predsjednik NO-a Veletržnice Opuzen sa samo dvije godine visoke škole, a potom s dodatnom godinom iz Banja Luke.

ŠKOLA ZATVORENA

Naknadno je upisao i Visoku poslovnu školu Višnjan gdje je stekao zvanje specijalista menadžmenta u turizmu. Kasnije je državna Agencija za znanost školu u Višnjanu zatvorila jer “nisu bili dovoljno kvalitetni”.

S diplomama banjalučkog Univerziteta i višnjanske škole Luka Burilović je postao magistar, a potom i doktor znanosti na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Profesor Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu za N1 kaže kako je takva praksa dvojbena.

I to uglavnom zato jer dio hrvatskih sveučilišta ne dopušta poslijediplomski studij bez završenog sveučilišnog studija, dok dio – poput osječkog – osobama bez sveučilišnog studija to omogućava.


Tagovi: BANJA LUKA DIPLOMA HGK LUKA BURILOVIć PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO