ŽUPANIJSKI STOŽER PRIOPĆIO

Sedam novih oboljelih iz ilegalnog doma za starije u Podravini

Objavljeno, 05. listopada 2020. Vijesti
# Foto: MARKO HORVAT / GLAS PODRAVINE / Oboljele korisnike doma u Legradu premještaju u bolnicu
AUTOR
Redakcijski tekst

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a riječ je o osobama iz ilegalnog doma za starije u Legradu. 

Trenutno su 43 aktivna slučaja bolesti Covid-19, a od početka pojave koronavirusa zabilježeno je 259 slučajeva zaraze. U domu je dosad zaraženo ukupno 28 osoba: četvero djelatnika i 24 korisnika.

Prema informacijama Stožera, u objektu je bilo smješteno ukupno 36 starijih osoba, a dosad ih je zaraženo čak dvije trećine. Mnogi su teški kronični bolesnici.

„Epidemiološka situacija je pod kontrolom, u tijeku je sanitetski prijevoz korisnika  u Opću bolnicu Koprivnica gdje će se pružiti adekvatna medicinska skrb.

Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nakon provedenog inspekcijskog nadzora je uputilo dopis Centru za socijalnu skrb Koprivnica koje će provesti daljnje korake u ovom slučaju.

Što se tiče epidemiološke situacije u Samostanu sestara Bazilijanki u Križevcima, situacija je stabilna. Sve osobe su pod mjerom samoizolacije, a organizirana je dostava toplih obroka za časne sestre, djecu u domu te korisnike doma za starije.

Odnosno, za svih 45 osoba koje borave u sklopu samostana. Osim toga županijski Stožer se stavio na raspolaganje za dostavu lijekova i svih ostalih potrepština, a epidemiolozi na dnevnoj bazi prate stanje“ , pojasnio je načelnik stožera Ratimir Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla je kazala kako, unatoč dinamici cirkulacije koronavirusa koja se događa u proteklih nekoliko dana,  epidemiološke stanje na području županije stabilno te je uputila apel građanima da se jave epidemiolozima ukoliko su bili u kontaktu s oboljelim osobama iz objekta u Legradu. 

„S obzirom da je riječ o objektu koji je radio bez dozvole te da se nisu poštivale epidemiološke mjere niti se vodila evidencija posjeta, a u njemu su bili smješteni korisnici iz više županija, apeliram na sve članove obitelji, skrbnike i one koji su bili u posjeti u proteklih tjedan dana, da se jave epidemiolozima kako bi identificirali sve kontakte i spriječili daljnje širenje zaraze“, naglasila je Vadla.

Stožer je podsjetio kako je od danas ponovno na snazi Odluka o ponovnom uvođenju obaveze nošenja maski za učenike i nastavnike u učionicama za vrijeme trajanja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i u mješovitim grupama u kojima za vrijeme izvođenja nastave borave učenici iz različitih razrednih odjeljenja, primjerice za vrijeme održavanja sata vjeronauka, etike, stranih jezika ili informatike.   

Maske su kao i do sada, obavezne u zajedničkim školskim prostorima izvan učionica, u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska iz škole. U razredima je i dalje potrebno osigurati preporučenu distancu među učenicima te poštivanje svih epidemioloških mjera.


Tagovi: DOM LEGRAD OBOLJELI

NEDAVNO OBJAVLJENO