DOSAD 40 OBOLJELIH I TROJE MRTVIH

Sedam ključnih propusta u Domu za starije koji je postao žarište zaraze

Objavljeno, 01. svibnja 2020. Naše priče
# Foto: MARKO HORVAT / Korisnike Doma za starije prebacuju u Opću bolnicu u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Od 9. travnja do danas u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici koronavirusom zaraženo je 33 korisnika i sedmero zaposlenika, u umrlo je troje korisnika.

Prva oboljela 82-godišnja korisnica još se liječi na Covid intenzivnom odjelu KBC-a Dubrava. Epidemije u Domu eskalirala je 21. travnja kad se otkrilo da je zaražen nepokretni korisnik stacionara u koji su smješteni teško bolesni.

Samo dan kasnije otkrilo se kako je iz stacionara pozitivno još 13 korisnika, ali i dvoje zaposlenika. Idućih dana brojka zaraženih narasla je na 40, a umrlih na troje.

Što dosad znamo o događajima koji su prethodili razbuktavanju epidemije u Domu zbog koje je Koprivnica već tjednima u udarnim vijestima svih medija?

Nacionalni i županijski stožer suglasni su kako je proboj virusa u domu bio peh te kako nitko za to nije odgovoran niti kriv. Jednostavno – božja volja.

Županijska epidemiologinja dr. Draženka Vadla sve donedavno navodila je kako virus u dom ušao preko zaraženog zaposlenika. No, sasvim oprečan stav iznio je nacionalni epidemiolog dr. Krunoslav Capak koji tvrdi kako su virus unijele dvije prvozaražene korisnice, i to iz bolnice gdje su odlazile na preglede.

Dom je ovih dana obišao voditelj epidemiološke službe HZJZ-a prim. dr. Bernard Kaić zaključivši kako je sve u savršenom redu i da bolje ne može biti. A da je virus, eto, bio – peh. Božja volja.

Ministrica obitelji Vesna Bedeković rekla je kako zbog toga baš nema nikakve potrebe za inspekcijskim nadzorom u Domu za starije u Koprivnici.

SEDAM KLJUČNIH TOČAKA

Naš je portal u ta četiri kobna tjedna razgovarao s korisnicima i zaposlenicima Doma, članovima njihovih obitelji, zdravstvenim i socijalnim djelatnicima. Ovo su činjenice koje smo pritom ustanovili.

  1. Premda je i Nacionalni stožer nakon izbijanja epidemije u domu u Splitu upozoravao kako se u takvoj ustanovi mora reagirati na svako šmrcanje i temperaturu, to se u Koprivnici nije dogodilo.
  2. Prva pacijentica iz doma u Koprivnici danima je imala sumnjive simptome, ali nitko nije reagirao. Kasnije se slično ponovilo i s teškom bolesnim nepokretnim korisnikom stacionara, koji je tek četvrti dan od temperature u teškom stanju završio u bolnici, a potom u Zagrebu.
  3. Dom za starije osobe u Koprivnici uopće nije imao zaštitnu opremu: maske, odjeću, rukavice. Istina, opremu je bilo teško nabaviti, ali domska uprava nije učinila sve što je mogla da osigura barem dio potrebnog. Mnoge institucije u županiji jesu.
  4. Nije se dovoljno testiralo. Rađen je slabiji probir, premda se očekivalo kako će nakon sedmero zaraženih do 19. travnja testirati baš sve korisnike i zaposlenike Doma: njih oko 340. Masovnije se počelo testirati tek nakon razbuktavanja epidemije 22. travnja s 15 oboljelih.
  5. Unatoč izolaciji i propisanim mjerama, štićenici su od rodbine usred epidemije dobivali pakete voća izvana. Djelatnica doma, unatoč svim upozorenjima, redovito je šišala korisnice i korisnike, uz prešutni blagoslov ravnateljice. Kuhari su stanarima posve nezaštićeni nosili hranu do soba.
  6. Korisnici apartmanskog dijela Doma za starije redovito su, usred propisanih strogih mjera izolacije, kako nam je priznao jedan od njih, odlazili u dućane. Činili su to i nakon što su se pojavili prvi slučajevi zaraze u domu.
  7. Na koncu, ravnateljica doma je bez odobrenja Županijskog stožera naložila da se 15-ak zaraženih korisnika usred dana do bolnice prebaci u invalidskim kolicima, premda je stožer odlučio da to učini sanitet Zavoda za hitnu medicinu.

Da ponovimo: zaključak Nacionalnog i Županijskog stožera te mjerodavne ministrice je da je u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici sve bilo u najboljem redu. A da je 40 zaraženih i troje mrtvih – peh.

I da: Vesna Križan, lokalna dužnosnica HDZ-a, i dalje je ravnateljica Doma za starije u Koprivnici. Sama nije otišla, a njezin šef, župan Darko Koren, od nje to nije tražio.

Jer sve je u najboljem redu, a korisnici su ionako starije i bolesne osobe koje od nečega na koncu moraju umrijeti.


Tagovi: DOM ZA STARIJE PROPUSTI ZARAZA

NEDAVNO OBJAVLJENO