PREDIZBORNI SKUP SDP-A U KOPRIVNICI

Biljana Borzan: Hrvati u dobrom zdravlju žive do 57., a Šveđani do 83. godine

Objavljeno, 16. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević
AUTOR
Redakcijski tekst

Europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) upozorila je u četvrtak u Koprivnici kako radnici u Hrvatskoj ne mogu raditi do 67. godine jer je njihov očekivan život u dobrom zdravlju osjetno kraći od onog u EU.

-Kao liječnica reći ću vam da je to usko povezano s kvalitetom zdravstva u svakoj zemlji. U Švedskoj, primjerice, očekivano trajanje života u dobrom zdravlju je 83 godine, a u Hrvatskoj samo 57 godina. Ako Švedska postupi prema preporuci EU-a i poveća dobnu granicu za mirovinu na 67 godina, ti ljudi će u dobrom zdravlju provesti još dosta i u mirovini. Kod nas, na žalost, velik dio radnika ni danas neće otići u mirovinu u dobrom zdravlju – napominje Borzan.

Na pitanje zašto je onda upravo SDP-ova Vlada povećala tu granicu na 67 godina, Borzan je odgovorila kako je to bilo s odgođenom primjenom jer se računalo da će se opće zdravstveno stanje, kao i životni vijek, poboljšati. To se, na žalost, nije dogodilo, zaključuje.

Esdepeovi kandidati za EU parlament održali su konferenciju za novinare ispred željezničke pruge u prigradskom naselju Reka upozorivši na nedopustivo kašnjenje početka gradnje drugog kolosijeka do Koprivnice i opasnost da Hrvatska zbog toga vrati već povučenih 1,8 milijardi kuna. Gradonačelnik Mišel Jakšić govorio je o prometnoj izoliranosti Koprivnice i činjenici da HDZ-ova Vlada ne čini ništa na nastavku gradnje brze ceste.

-Jedna njihova kandidatkinja neki dan dođe i kaže da brza cesta samo što nije stigla do Koprivnice, a onda druga par dana kasnije stigne u naš grad i obeća da će 2021. u europskim fondovima sigurno biti novca i za tu cestu. Bar da su se prije dogovorili što će govoriti o toj za nas prevažnoj temi – ogorčen je Jakšić.

Tonino Picula pak upozorio je na probijanje rokova gradnje drugoga kolosijeka pruge i istaknuo kako ne bi bilo prvi put da se već povučen novac novac vrati u briselsku blagajnu.

-Zato postoje pravila i rokovi, to je jedna vrsta poticaja da neka država odradi projekt. Ukoliko za to nije sposobna, novac mora biti vraćen. Sad je samo pitanje hoće li u Bruxellesu biti dovoljno strpljivi s Vladom koja, unatoč tako elastičnim rokovima za dovršetak radova, i dalje ne uspijeva pokrenuti projekt – veli Picula.

Kandidati s liste SDP-a održali su večeras u Koprivnici prvi veliki regionalni predizborni skup pozvavši birače da glasaju za normalnu i uljuđenu Hrvatsku naspram HDZ-ove prožete korupcijom, aferama, nepotizmom i ortačkim kapitalizmom.

– Ne može u Europskoj uniji napredovati ona država čiji građani nemaju povjerenja u pravosuđe i koju doživljavaju najkorumpiranijom u Europi. Takva država ne može biti uspješna članica EU-a – rekao je na skupu Tonino Picula.


Tagovi: EUROPSKI IZBORI KOPRIVNICA SDP

NEDAVNO OBJAVLJENO