SDP: Bjelovaru najveće zalihe pitke vode u Podravini. Zašto svi šute?

Objavljeno, 30. siječnja 2023. Vijesti
# Foto: SDP / Konferencija za novinare ispred vodocrpilišta u Đurđevcu: Marko Fucak, Tomislav Golubić, Ivana Kuštrak i Zdravko Brljek
AUTOR
Redakcijski tekst

Županijski SDP u ponedjeljak je u Đurđevcu govorio o pripajanju đurđevačke vodne tvrtke Komunalije Vodnim uslugama iz Bjelovara.

Konferencija je održana u Đurđevcu ispred vodocrpilišta, a na njoj su govorili šef županijskog SDP-a Tomislav Golubić, načelnik Novigrada Podravskog Zdravko Brljek, čelnik đurđevačkog SDP-a Marko Fucak i čelnica općinskog SDP-a u Virju Ivana Kuštrak.

“Smatramo da je ovu temu potrebno javno i jasno komunicirati od strane gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija, te od strane uprave Komunalija. Previše je pitanja, a odgovora niotkuda. Darujemo li Komunalije Vodnim uslugama Bjelovar, hoće li osnivači Komunalija imati ikakva upravljačka prava?

Hoće li radnička prava i radna mjesta zaposlenika Komunalija biti zaštićena? Puno je pitanja na koja zahtijevamo jasne odgovore bez odgode”, naglasio je Golubić.

Šesti u Europi

Fucak je pak podsjetio kako su došli ispred vodocrpilišta koje je izgrađeno 2016. godine za 14 milijuna kuna, a jedan od financijera tog projekta bila je i Koprivničko-križevačka županija.

“Đurđevac i Podravina imaju veliko prirodno vodno bogatstvo koje nije samo prepoznatljivo u Hrvatskoj, već i u Europi, jer se radi o šestom po veličini vodonosniku u Europi kojem više nećemo biti mi gospodari, već druga županija”, kaže Fucak.

Od izvršne vlasti Grada Đurđevčani su očekivali veći angažman i pisanje žalbi Ustavnom sudu te informiranje javnosti o tome kako gradska vlast “misli zaštititi našu vodu da ne ode pod ingerenciju druge županije, no sve je izostalo”.

Ovako se ostaje bez jednog od najvećih prirodnih bogatstva koje imaju Đurđevac i okolne općine. Istaknuli su kako se i Križevačke vode se pripajaju Koprivničkim vodama, ali za razliku od Đurđevca, njihove vode ostaju u toj županiji.

Žetončić Hrebak

“Jasno, radi se o političkoj igri, koju diktira isključivo Europska unija, ali opet, s jedne strane imamo Vladu na čelu s premijerom i imamo žetončiča Hrebaka, kojem se HDZ nekako morao odužiti što im drži većinu u Saboru.

Malo je nelogično kako baš podravska voda ide u ruke Vodnim uslugama Bjelovar koje čak ni ne spadaju
pod naš sliv, ali ako gledamo političku suradnju HDZ-a i Hrebaka onda je jasno zašto naša voda odlazi pod skute drugih gospodara”, navodi Fucak.

Bjelovarčani su se i dosad opskrbljivali vodom iz Podravine, iz vodocrpilišta u Delovima kod Novigrada Podravskog, a sad će im pripasti i novoizgrađeno vodocrpilište, đurđevačko, novi pročistač, uređen sustav
nakon što se provede aglomeracija na području Đurđevca i okolnih općina, tvrde u SDP-u.

Nezadovoljstvo cijelom situacijom iskazao je i Zdravko Brljek, načelnik općine Novigrad Podravski na čijem je području bjelovarsko vodocrpilište u Delovima.

Šutnja županijskog HDZ-a

“Bjelovar na svom širem području nema vodocrpilište. Na taj sustav priključena je općinska vodovodna mreža koja je položena u svih sedam naselja. Građena je iz općinskog proračuna i novcem građana koji su plaćali naknade za priključenje.

Mrežom gospodare Komunalije Đurđevac s kojima je uspostavljena prilično dobra suradnja vezano uz održavanje sustava, a također i za planirano proširenje na gospodarsku zonu i zonu klijeti. Važno nam je tko i kako će gospodariti vodoopskrbnom mrežom naše općine.

Ta je mreža, dakle spojena na bjelovarski vodoopskrbni sustav, ali također i na koprivničku vodoopskrbu”, tumači SDP-ov načelnik Zdravko Brljek.

Uredbu Vlade na temelju koje će se obaviti pripajanje Komunalija Đurđevac Vodnim uslugama Bjelovar donijela je HDZ-ova Vlada pa SDP i od županijskog HDZ-a traže odgovor na pitanje je li kome u interesu da se prirodna bogatstva Podravine daruju Bjelovaru ili je to bio uvjet za Hrebakovu ruku u Saboru.

Izvor: SDP Koprivničko-križevačke županije


Tagovi: BJELOVAR DARIO HREBAK đURđEVAC KOMUNALIJE MARKO FUCAK SDP TOMISLAV GOLUBIć VODA VODNE USLUGE ZDRAVKO BRLJEK

NEDAVNO OBJAVLJENO