RADNIČKA FRONTA DANAS U OSIJEKU:

Saponia tvrdi da je povećala plaće 12%, radnici se žale da su manje 10%

Objavljeno, 24. kolovoza 2021. Vijesti
# Foto: RF / Predstavnici Radničke fronte danas ispred Saponije
AUTOR
Redakcijski tekst

Radnička fronta priopćila je u utorak kako je uprava osječke tvrtke Saponia obmanula javnost tvrdnjom da su novim kolektivnim ugovorom plaće radnika povećane za 12 posto.

Iz RF-a, koji su s radnicima analizirali plaće za srpanj, navode kako su radnička primanja smanjena za 10 posto, a ne povećana. O čemu je tu riječ, pitali smo i upravu Saponije, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. U nastavku prenosimo priopćenje RF-a.

“Poslovodstvo Saponije na čelu s predsjednicom Uprave Dajanom Mrčela redovito obmanjuje javnost priopćenjima kojima se hvali da podiže plaće radnicima i ulaže u društveno korisne energetske projekte. A zapravo bi se trebali sramiti umjesto u medijima hvaliti, jer istina je potpuno suprotna.

U zadnjih nekoliko mjeseci Radničkoj fronti se javilo više radnika i radnica Saponije i Kandita koji su ogorčeni stanjem u njihovim poduzećima, a koje se naglo pogoršalo u zadnje vrijeme otkako poslovnim procesom vladaju Dajana Mrčela i direktorica proizvodnje Silvija Margeta.

Većina tog navodnog uspjeha poslovodstva temelji se na bezočnom zakidanju radnika. Javnosti se pokazuju ušminkani uredi, dok istovremeno tisuću radnika Saponije i Kandita rade u vrlo lošim radnim uvjetima, sa sramotno niskim plaćama. Dobit je za ove dvije tvrtke u 2020. godini iznosila 76 milijuna kuna.

Istovremeno, broj radnika i njihova primanja se smanjuju, a pri tom uzimaju i poticaji od države za očuvanje radnih mjesta. Vrhunac farse i obmana javnosti su izjave predsjednice Uprave Mrčele i sindikalca Grbačića o povećanju plaća u novom Kolektivnom ugovoru koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine.

Naime, radnicima Saponije ovih dana je isplaćena plaća za srpanj koju smo zajedno s njima analizirali. Potvrdilo se ono što smo već prije govorili: Uprava i sindikat bezočno lažu i potkradaju radnike. Novim kolektivnim ugovorom primanja radnika su znatno pala.

Naoko povećan dodatak na plaću za 800 oporezivih kuna uvelike je poništen padom zbog drastično skinute naknade za prijevoz te ukidanja nagrade od neoporezivih 500 kuna.

Analizirajući platne liste za mjesec lipanj i srpanj od nekoliko proizvodnih radnika Saponije, izračunali smo da je njihov gubitak zbog novog kolektivnog ugovora sljedeći:

Ukupna primanja koja bi po starom bila 4.950 kuna sada su 4.700 kuna (250 kuna manje).

Ukupna primanja koja bi po starom bila 5.300 kuna sada su 4.950 kuna (350 kuna manje).

Ukupna primanja koja bi po starom bila 5.500 kuna sada su 4.600 kuna (900 kuna manje).

Ukupna primanja koja bi po starom bila 5.750 kuna sada su 5.400 kuna (350 kuna manje).

Ukupna primanja koja bi po starom bila 6.300 kuna sada su 5.900 kuna (400 kuna manje).

Neto plaće se, dakle, nisu povećale 12%, kako se hvalilo u medijima, već smanjile skoro 10%.

Ionako niske plaće radnika Saponije ovim potezom postale su doslovce ispod svakog dostojanstva, pogotovo za rad u nekada slavnoj Saponiji. Dodatno, novim kolektivnim ugovorom za Saponiju u prosjeku je radnicima smanjen broj dana godišnjeg odmora za najmanje pet.

No to nije sve što smo saznali. Radnici Saponije i Kandita nemaju dodatke na otežane uvjete rada unatoč tome što mnogi od njih rade u uvjetima velike buke, mikroklimatski uvjeti su loši, temperature su paklene (klimatizacija nedovoljna ili je nema), a ponegdje su ogromne i temperaturne razlike”, navode danas iz Radničke fronte.

Predstavnici Radničke fronte danas su se pojavili ispred Saponije te su radnicima dijelili letke.


Tagovi: PLAćE RADNIčKA FRONTA SAPONIA

NEDAVNO OBJAVLJENO