KANDIDATKINJA ZA ZAMJENICU ŽUPANA

Sandra Sinjeri: Podravka je prevažna za naš kraj, Vlada je ne smije prodati

Objavljeno, 08. svibnja 2021. Razgovori
# Foto: PROMO / Sandra Sinjeri, kandidatkinja za zamjenicu župana
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Sandra Sinjeri kandidatkinja je za zamjenicu župana u timu SDP-ova kandidata za župana Mladena Kešera.

Poznata je i uspješna poslovna žena iz Koprivnice s važnim funkcijama i priličnim menadžerskim iskustvom.

U razgovoru nam otkriva motive za izlazak na izbore, stajališta o brojnim aktualnim temama, ali i ponešto iz privatnog života.

Ostvarili ste uspješnu karijeru kao ravnateljica bolnice, danas ste zamjenica direktora Koprivničkih voda. Zbog čega ste se kandidirali za zamjenicu župana? 

– Na kandidaturu su me prvenstveno potaknuli bezidejnost i očiti umor sadašnjeg županijskog vodstva te okolina koja mi je ukazivala na nužnost promjena. Smatram da trenutni župan ide na izbore kako bi sačuvao svoju poziciju, ali i poziciju svojih prijatelja i kumova, a ne da bi poboljšao kvalitetu života žitelja naše županije.

Što najviše zamjerate sadašnjem županu i što biste vi drugačije ako preuzmete izvršne županijske funkcije?

– Za razliku od Koprivnice koja se nalazi u vrhu po brojnim kriterijima i pokazateljima, županija se po istim tim kriterijima nalazi na dnu u usporedbi s drugima. Očito je da sadašnje županijsko vodstvo nema ideje, znanja, a ni odlučnosti da poboljša kvalitetu života i perspektivnost Podravine i Prigorja. Istovremeno, župan s predizbornih plakata poručuje građanima da odaberu sigurno. Doista, ako naši građani žele da se trend zaostajanja, nazadovanja i neperspektivnosti nastavi – odabrat će ‘sigurno’. S druge strane, sugrađani, ako pak želite da se način upravljanja, ubrzani razvoj, podizanje kvalitete i standarda života iz Koprivnice prelije na cijelu županiju birajte SDP-ov tim!

Istraživanja popularnosti lista govore o neizvjesnoj utrci za većinu u Županijskoj skupštini. S kime biste vi koalirali i sastavljali većinu, a s kime ne biste nikako surađivali?

– Koalirala bih s onima koji prirodno naginju SDP-u i žele promjene, a nikako ne bih koalirala s nekim tko izmišlja događaje, tko ima potrebu govoriti neistine o drugima da sebe istakne i opravda svoje nemoralne poteze, tko se ne ustručava da kao dužnosnik troši novac poreznih obveznika pritom uopće ne mareći za njihove interese i tko plete mrežu neistina, obmana i nemorala. Ono što je važno za reći jest i da SDP-ovo biračko tijelo ne oprašta greške, dok HDZ-ovo njima oprašta sve.

Angažirani ste na projektima Aglomeracije Koprivnica. Zbog čega je taj golemi infrastrukturni zahvat važan za Koprivnicu i Podravinu?

– Koprivničke vode godinama su pripremale ovaj projekt i uz potporu Hrvatskih voda i EU fondova realizirat će se investicija od pola milijarde kuna. Tim projektima napokon će svim žiteljima Koprivničko-križevačke županije voda i kanalizacija biti dostupna, odnosno svima će se dati mogućnost priključka na komunalnu infrastrukturu. U područjima gdje postoji razvijena infrastruktura, kao na području Koprivnice, doći će do obnove cjevovoda kako bi se njihovo trajanje produžilo na narednih 50 godina. To je značajni projekt za podizanje kvalitete života i zaštitu okoliša

Kako gledate na procese koji se odvijaju u Podravki nakon dolaska Martine Dalić? Treba li država prodati svoje dionice?

– Odluku o tome tko će biti na čelu Uprave Podravke trebaju donositi vlasnici, a tada je odgovornost za upravljanje na Upravi. Dakle, nije na županu da se izjašnjava o konkretnim potezima i kadrovskim rješenjima.

Dva su problema koja su važna. Prvi je tko je „taj“ tko upravlja s 26 posto državnog udjela. Je li to samo jedna stranka (HDZ) plus poneki žetončić ili smo vi, ja i svi građani isto „ta“ država. Budući da se „ta država“ zloupotrebljava, bilo je moguće da Plenković svog žetončića Lackovića plati mjestom u Nadzornom odboru Podravke.

Drugo, bitna je strategija Podravke za koju danas opet ne znamo koja je ona konkretno. Nama, lokalcima, važno je da sjedište kompanije ostane u Koprivnici, da se investira u nove tvornice, a ne samo u poneki stroj, da se poveća broj radnih mjesta, posebice bolje plaćenih, da razvoj bude u Podravini i da se u kooperativni odnosima s poljoprivrednicima, ali i obrtnicima i malim i srednjim poduzetnicima, pozitivno utječe na rast gospodarstva. Podravka mora biti izvozni kanal za lokalno gospodarstvo.

Sandra Sinjeri: Kako netko ima obraza progurati se na cijepljenje u vrijeme kada je svaka doza bila zlata vrijedna i eto, baš je taj netko – Koren, bio u blizini da ‘spasi’ dozu cjepiva

Što se tiče povećanja plaća, ono je bilo očekivano, u okviru je neoporezivog dijela. Prema tome, ništa spektakularno, a i samo za dio radnika. Ali, voljela bih vidjeti i usporediti koliko artikala su isti ti radnici mogli kupiti prije nekih šest do sedam godina, a koliko za isti iznos mogu danas. Možda bi nam to dalo malo drugačiju perspektivu o radničkim plaćama nekad i danas.

Glede prodaje Podravke, moj stav je suglasan sa stavom gradonačelnika Koprivnice, a to je da Podravku država ne bi smjela prodati. Razlog je vrlo očit. Podravka je prevažna za naš podravsko-prigorski kraj, stvarale su je generacije naših ljudi. Isto tako, Podravka je generator gospodarstva, othranila je Hrvatsku vojsku za vrijeme Domovinskog rata, a i danas, sada, u vrijeme pandemije, opet je pokazala koliko je važna i zašto je potrebno da bude na listi tvrtki od strateškog značaja RH s koje je naprasno izbrisana

Jeste li zadovoljni načinom na koji se Županijski stožer bori s epidemijom koronavirusa i provodi cijepljenje?

– Imali smo proboj koronavirusa u ustanovu u koju su smještene najranjivije skupine društva, a to je županijski Dom za starije i nemoćne osobe. Potom je igrom slučaja otkriveno postojanje ilegalnog doma za starije nedaleko Koprivnice. Kako je moguće da je je takav dom radio bez znanja Županije?

Ono što je dodatno apsurdno, županijski je Stožer donio odluku da djeca od ponedjeljka kreću u škole, a broj zaraženih osoba je veći nego prošli tjedan kada su naša djeca nastavu pratila online.

Isto tako, cijepljenje u Koprivničko-križevačkoj županiji je počelo debaklom koji je popraćen raznim pošalicama. Pritom mislim na Korenovo cijepljenje preko reda ‘da se ne baci’. Kako netko ima obraza progurati se na cijepljenje u vrijeme kada je svaka doza bila zlata vrijedna i eto, baš je taj netko – Koren, bio u blizini da ‘spasi’ dozu cjepiva. Nevjerojatna priča.

Mislite li da Koprivnica zauzima mjesto unutar Županije kakvo zaslužuje?

– Koprivnica zauzima značajno mjesto u Hrvatskoj, a po nekim inicijativama i rezultatima svrstava se među bolje gradove i unutar EU. Nažalost i kao građanka, i kao lokalna političarka nikako ne mogu biti zadovoljna odnosom Korena i „kumova“ prema sjedištu naše županije. Osim nekih, ali jako nedostatnih ulaganja u zdravstvo, županijsko vodstvo gotovo ništa u svom sjedištu nije napravilo. Još početkom stoljeća Koprivnica je kupila zemlju za obrtničku školu koje danas nema niti u planovima. Isto tako, na mjesto u Domu za starije i nemoćne se čeka godinama što je naprosto nedopustivo.

Vrijeme je da dođe do promjene vlasti u županiji pa da zajedno s Koprivnicom bude i projekata i inicijativa, na način kakva je sinergija među njima bila prije 15- tak godina kad su Koprivnicom i županijom upravljali SDP i HSS.

Pratimo vašu javnu karijeru i politički angažman, ali osobno o vama ne znamo mnogo. Što radite u slobodno vrijeme, imate li neke hobije ili strasti koje vas ispunjavaju izvan rada i karijere?

– Slobodno vrijeme provodim sa svojom obitelji, suprug i ja imamo dvoje djece od 10 i 13 godina koja se intenzivno bave sportom i mi ih požrtvovno pratimo u njihovim sportskim aktivnostima. Kako imamo vinograd i voćnjak, i u njima provodimo dosta vremena, tako da smo uvijek aktivni. Kada imam vremena samo za sebe, tada s prijateljicama hodam, gledam krim-serije, igram sudoku i na taj način se opuštam.

Na kraju želim naglasiti da ovakav životni tempo bez problema podnosim zahvaljujući podršci svoje obitelji, prvenstveno supruga koji mi je najveći oslonac.


Tagovi: IZBORI PROMO RAZGOVOR SANDRA SINJERI

NEDAVNO OBJAVLJENO