VJEŠANJE NAJČEŠĆI NAČIN SAMOUBOJSTVA

Kraj s uvjerljivo najviše suicida i mentalnih bolesti u državi. Što se tamo događa?

Objavljeno, 05. travnja 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / ŽUPANIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivničko-križevačka županija prva je u Hrvatskoj prema broju samoubojstava u odnosu na broj stanovnika, pokazuju novi podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema tim podacima, podravski i prigorski kraj preklani su imali čak 32 samoubojstva na 100.000 stanovnika, a za stopama su im krapinsko (31,7) i bjelovarsko područje (31). Najmanju stopu suicida pak ima Dalmacija – samo 8,9.

Prema podacima iz primarne zdravstvene zaštite, pobol od mentalnih poremećaja također je najveći u Koprivničko-križevačkoj županiji i iznosi 2010 na 10.000 stanovnika. Niti jedna druga županija nije ni blizu te brojke, a najbolje su Istra i Međimurje s ispod 800 mentalno oboljelih na 10.000 stanovnika.

“Najčešći način izvršenja samoubojstava u oba spola je vješanje (62,2 posto), dok u ostalim načinima izvršenja postoje razlike prema spolu. Gotovo sva samoubojstva počinjena vatrenim oružjem i eksplozivom registrirana su kod muškog spola (84 od ukupno 86 slučajeva), a kod ženskog spola su samootrovanje, skok s visokog mjesta i utapanje znatnije zastupljeni. Posljednjih godina sve je manje registriranih samoubojstava počinjenih vatrenim oružjem i eksplozivom te je 2017. udio iznosio 13,5 posto”, ističu u HZJZ-u.

U Zavodu također navode kako pojedine županije priobalnog dijela Hrvatske bilježe znatno niže stope od pojedinih županija kontinentalnog dijela Hrvatske.

“Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka EU članica prije svibnja 2004. godine, a za zemlje EU članice poslije svibnja te godine bilježi podjednaku stopu za sve dobi ukupno, nižu stopu za dob do 64 godine te višu stopu za dob 65 i više godina. U usporedbi sa susjednom Slovenijom i Mađarskom bilježe se niže stope, a od Austrije više stope smrtnosti zbog samoubojstava”, zaključuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.


Tagovi: MENTALNE BOLESTI SAMOUBOJSTVA SUICID

NEDAVNO OBJAVLJENO