DEMOGRAFSKA KATASTROFA

Samo pet rodilišta u plusu, najveći pad rođenih u Virovitici, Kninu i Čakovcu

Objavljeno, 05. veljače 2020. Vijesti
# Foto: Grad Koprivnica / Gradonačelnik Mišel Jakšić u posjetu koprivničkom rodilištu
AUTOR
Redakcijski tekst

Samo pet od 29 rodilišta u Hrvatskoj zabilježilo je lani više rođenih u odnosu na godinu ranije, a svi drugi su podbacili.

U bolničkim rodilištima lani je rođeno 988 djece manje u odnosu na 2018. kad je zabilježen plus od 791 rođene bebe više nego 2017. godine, pokazalo je istraživanje portala gradonacelnik.hr.

Već lani pokazalo se kako je 2018. bila samo iznimka te i dalje tonemo u demografsku katastrofu. Lani je tako rođeno ukupno 36.090 beba. U plusu je bilo samo pet rodilišta: šibensko (55), pakračko (29), vinkovačko (21), sisačko (6) i bjelovarsko (1).

Gledano u postotku po županijskim sjedištima, najgora je situacija lani bila u Virovitici: tamo je rođeno čak 15 posto beba manje nego godinu ranije, odnosno 101 dijete manje.

Na drugom je mjestu kninska bolnica s manjkom od blizu 15 posto te čakovečka s oko deset posto ili 109 rođene djece manje. Varaždinsko rodilište lani bilježi tropostotni pad (47 beba manje), a Koprivnica je još i dobra jer je pala tek oko jedan posto (11 rođene djece manje).


Tagovi: BEBE ROđENA DJECA RODILISTA

NEDAVNO OBJAVLJENO