POGORŠALO MU SE STANJE

Sa šest godina ostao bez ruke i dobio milijun kn odštete. Opet je na sudu

Objavljeno, 23. veljače 2020. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / Dječak koji je ostao bez ruke, na fotografiji ima devet godina
AUTOR
Robert Mihaljević

Mladić (24) iz Daruvara koji je kao šestogodišnji dječak ostao bez desne ruke zbog nesavjesnog liječenja u bolnici opet je na sudu morao tražiti pravdu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Njemu je Opća bolnica u Pakracu morala isplatiti više od milijun kuna odštete jer je liječničkim nemarom ostao bez ruke nakon pada s ljestava. Osim toga, plaća mu i 400 kuna mjesečno za pomoć drugih osoba.

Pakračka bolnica prije desetak se godina našla u središtu skandala zbog slučaja daruvarskog dječaka, ali i pacijentice Zorice Banić koju su također nesavjesno liječili te je umrla. I njezina obitelj dobila je milijun kuna odštete.

Oba slučaja vezala su se uz tadašnjeg šefa odjela kirurgije Ivana Marijanovića koji je nakon toga imenovan ravnateljem Opće bolnice u Pakracu. No, kaznene prijave protiv liječnika odbačene su kao neosnovane te je za pogreške odgovarala jedino bolnica.

Daruvarski dječak, tada šestogodišnjak, u rujnu 2003. pao je s ljestava i slomio ruku. Dijagnoza – prijelom desne podlaktice s pomakom te ubodna rana podlaktice. Završio je u pakračkoj Općoj bolnici, a kasnije su ga zbog pogoršanja stanja morali hitno prebaciti u zagrebačku Klaićevu.

Tamo mu je ruka amputirana u visini nadlaktice, a liječnička pogreška i odgovornost bolnice utvrđena je pravomoćnom sudskom presudom iz 2008. godine.

Optusno pismo iz pakračke bolnice / Foto: Robert Mihaljević

Majka Dubravka i otac Dalibor svojedobno su nam bili ispričali kako je njihov sin s otvorenim prijelomom ruke u pakračku bolnici primljen 26. rujna, ali operiran je tek 2. listopada, i to u Klinici za dječe bolesti u Klaićevoj.

Već 3. listopada kirurzi u Klaićevoj dječaku su morali amputirati cijelu ruku kako bi mu spasili život.

“Liječnici u Pakracu, dr. Branko Sudar i dr. Ivan Marijanović, govorili su da operacija nije hitna” bio je nakon svega ogorčen otac Dalibor, koji je neizmjerno zahvalan liječnicima u Klaićevoj jer su spasili život njegovu sinu.

Na otpusnom pismu iz Klaićeve piše kako je dječak nakon pet dana primljen u njihovu ustanovu, i to s uznapredovalom gangrenom podlaktice. Roditelji ispričali su tada kako su u Klaićevoj, unatoč teškom stanju i sepsi, pokušali spasiti ruku dječaku, ali na kraju su mu ipak morali spašavati život.

To, međutim, nipošto nije bio kraj dječakovim mukama. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja potkraj 2011. priznato mu je dodatnih 16.000 kuna odštete te mu je mjesečna pomoć povećana s 200 na 400 kuna.

Ni tu nije bio kraj. Stanje s batrljkom ruke opet se pogoršalo pa je na liječenju u Klaićevoj završio i u ožujku 2013. godine. Na njihovu kliničkom zavodu za rehabilitaciju boravi i u listopadu 2014. te u rujnu 2016. godine.

Općinski sud u Bjelovaru zbog toga mu je ovih dana dosudio još 5500 kuna odštete. Mladić je u međuvremenu srednju školu završio s odličnim uspjehom te se bio zaposlio, ali kao cestovni tehničar ostao je bez posla.


Tagovi: AMPUTACIJA BEZ RUKE DARUVAR DJECAK ODSTETA

NEDAVNO OBJAVLJENO