S tržišta se povlači slatkiš za djecu, može uzrokovati rak i oštetiti DNK!

Objavljeno, 16. rujna 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat RH obavještava potrošače o opozivu proizvoda keks Aldiva Unicorn Wheels, 220g, LOT broja 42, najbolje upotrijebiti do 21. travnja iduće godine.

Proizvod je podrijetlom iz Turske, stavljen je u prodaju u razdoblju između 9. veljače do 31. kolovoza ove godine. Povlači se zbog povećane količine 3-MCPD-a i glicidil estera.

Europski stručni odbor za sigurnost hrane ustanovio je kako je kemijski spoj 3-MCPD u kombinaciji s glicidil esterima masnih kiselina genotoksičan i kancerogen, odnosno mogu oštetiti ljudski DNK i uzrokovati rak.

Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, kažu u Državnom inspektoratu.

Keks se povlači iz prodaje / Foto: TEDi

Proizvođač je Modern Cikolata Gida Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi iz Turske, a uvoznik njemački lanac TEDi. Na tržište u Hrvatskoj ga stavlja tvrtka TEDi poslovanje d.o.o. Zagreb.

O svemu je potrošače izvijestio i hrvatski lanac TEDi.

“Ovim putem vas obavještavamo da proizvod povlačimo iz prodaje. Testiranje proizvoda pokazalo je povišenu razinu 3-MCPD i glicidola. Ove tvari mogu štetno utjecati na zdravlje, te stoga savjetujemo da kekse ne konzumirate.   

Keks Unicorn Wheels bio je dostupan u našim poslovnicama u razdoblju od 9. veljače do 31. kolovoza. Navedeni proizvod možete zamijeniti u našim poslovnicama za iznos od 16 kn ili za neki drugi proizvod”, priopćili su iz tvrtke TEDi.  


Tagovi: KARCINOM KEKSI POVLAčENJE šTETAN TEDI UNICORN

NEDAVNO OBJAVLJENO