PROBLEMI S KAKVOĆOM

S tržišta se povlači poznati antibiotik za liječenje raznih upala u odraslih i djece

Objavljeno, 15. veljače 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Tvrtka Sandoz na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) provodi postupak privremene obustave isporuke poznatog lijeka.

Riječ je o lijeku Xorimax 500 mg filmom obložene tablete (cefuroksimaksetil) serije LA6114. Obustava se provodi do razine ljekarni.

“Obustava isporuke serije lijeka provodi se slijedom prijave sumnje na nedostatak film ovojnice tablete. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena”, ističu u Agenciji u utorak.

Xorimax je, inače, antibiotik koji se koristi u odraslih i djece, a uništava bakterije koje uzrokuju infekcije grla, sinusa, srednjeg uha, pluća ili prsnog koša, mokraćnog trakta, kože i mekog tkiva. Pripada skupini lijekova koji se zovu cefalosporini.

Na tržištu RH u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, stoga obustava isporuke tog lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u vezi trenutačne terapije.


Tagovi: ANTIBIOTIK LIJEK POVLACENJE XORIMAX

NEDAVNO OBJAVLJENO