S tržišta se povlači još jedan lijek istog proizvođača: sadrži jako kancerogen spoj

Objavljeno, 14. srpnja 2023. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

S tržišta se hitno povlači još jedan poznati lijek istog proizvođača, farmaceutske kompanije Sanofi Aventis.

Nakon lijeka Sabril 500 mg, o čemu smo pisali JUČER, u petak su izvijestili kako se povlači i Sanofijev lijek Esperal 500 mg za liječenje alkoholizma, i to zbog prisutnosti nitrozaminskih onečišćenja. Nitrozaminski su spojevi, inače, jako kancerogeni.

“Tvrtka Phoenix farmacija, distributer lijeka Esperal 500 mg tablete (disulfiram), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode provodi povlačenje serija 01547 i 01763 tog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Postupak povlačenja provodi se zbog utvrđene prisutnosti povišene razine nitrozaminskih onečišćenja (NDEA) u lijeku u odnosu na prihvatljive dnevne razine unosa propisane u EU. Međutim, ne očekuje se da je NDEA štetan kada se unosi u vrlo malim količinama.

Budući da u Hrvatskoj niti jedan lijek s djelatnom tvari disulfiram nema odobrenje za stavljanje u promet, navedeni lijek se izvanredno unosi temeljem izjave zdravstvene ustanove ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, ističu u Agenciji za lijekove.


Tagovi: ESPERAL KANCEROGEN LIJEK POVLAčENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO